vrijdag 24 juni 2011

Midsommarafton 2011

Vandaag viert heel Zweden midzomer. Voor de meeste op het platteland wonende Zweden begint deze viering in de loop van de middag met een bezoek aan de lokale hembygdsgård. Dit Zweedse woord, en fenomeen, is het best naar het Nederlands te vertalen als openluchtmuseum. Elk gehucht van twintig of meer huizen heeft er één. Omdat Laggåsen net niet aan zoveel huizen komt, en Lilla Laggåsen al helemaal niet, moeten wij voor de dichtsbijzijnde hembygdsgård naar buurdorp Gustavsfors.

De midzomerviering op de hembygdsgård bestaat over het algemeen uit een aantal Pippi Langkousachtige activiteiten. Allereerst wordt een midzomerboom opgezet. Dan is er zang en dans. En ten slotte zijn er attracties voor kinderen. Een absolute favoriet daaronder is de zogenaamde godisregen. Letterlijk vertaald betekent dit snoepregen en dat dekt de lading prima. Soms zijn er op de hembygdsgård consumpties verkijgbaar, maar alcohol is absoluut uit den boze.


Na de viering op de hembygdsgård gaan de meeste mensen naar familie om aldaar het feest voort te zetten. Dan wordt er goed gegeten en komen de flessen op tafel. Andere drank dan alcoholhoudende is 'not done' en de schade die wat dat betreft 's middags is opgelopen, is dan snel hersteld. Het is maar goed dat er na de midzomerviering twee hele dagen zijn om bij te komen. De gemiddelde Zweed heeft die tijd hard nodig.


Terug naar vanmiddag. Ongeveer een half uur voordat de activiteiten op de hembygdsgård van Gustavsfors zouden aanvangen, gingen de hemelsluizen open. De stortbui die volgde was zo hevig en duurde zo lang dat wij besloten om het officiële gedeelte van de midzomerviering in ons buurdorp maar te laten voor wat het was. Er zijn tenslotte leukere dingen te bedenken dan het nemen van een onnodig stortbad. Voor de eventueel aanwezige kinderen hopen we dat er in elk geval nog iemand op het idee is gekomen om de regen aan te lengen met snoep.

Inmiddels heeft de goede lezer begrepen dat deze foto's niet
van de midzomerviering van dit jaar zijn.

Vanavond vieren we midzomer in onze eigen familiekring zijnde twee mensen en een hond. We zullen dat doen met goed eten, maar zonder overdadig alcoholgebruik. Want zeg nu zelf. Waarom zouden we een heel weekend aan een alcoholroes willen kwijtraken, als we ook gewoon van deze tijd kunnen genieten?

1 opmerking:

 1. Ben schreef met midsommar:

  Want zeg nu zelf. Waarom zouden we een heel weekend aan een alcoholroes willen kwijtraken, als we ook gewoon van deze tijd kunnen genieten?

  Wilma schrijft:

  Ben het helemaal eens met jullie.
  De alcohol kan heel raar vallen en wie weet is het morgen wel zulk mooi weer, dat je lekker de bossen in kunt trekken!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!