woensdag 29 juni 2011

Overdwars

Alhoewel ons erf - en het bos daaromheen - volhangt met nestkastjes, is er één welke voor ons het meest in het oog springt. Dat exemplaar hangt op zo'n twee en een halve meter hoogte aan een berk welke we vanuit het keukenraam kunnen zien en wordt thans bewoond door een svartvit flugsnappare (bonte vliegenvanger) en haar kroost.

Omdat de aanvliegroute naar het nestkastje vaak via een struik vlak bij het keukenraam loopt, kunnen we goed zien wat een enorme klus het voor moeder vliegenvanger is om haar jongen van voedsel te voorzien. Ze vliegt af en aan om de insecten welke ze in de omgeving vangt, via de opening in de voorkant van het nestkastje aan haar kroost voor te schotelen. Het is echt lopendebandwerk, dat nooit stokt. Nou ja, bijna nooit.

Onlangs zagen we hoe moeder vliegenvanger kwam aanvliegen met iets enorms in haar bek. Alhoewel de afstand te groot was om met zekerheid te kunnen zeggen waaruit de prooi bestond, houden we het op een grote kokerjuffer of libelle. En toen bleek de opening in het nestkastje te klein om dat smakelijke hapje - overdwars in de bek van moeder vogel - door te kunnen geven. Het duurde enige tijd voordat deze logistieke horde werd geslecht. Pas toen herhaalde pogingen om het prooidier met bruut geweld naar binnen te proppen niet slaagden, werd de oplossing gevonden door het eens in de lengterichting te proberen. En dat werkte. Daarna nam moeder vogel even extra tijd om van alle inspanningen bij te komen. Om vervolgens weer hard aan het werk te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!