vrijdag 22 juli 2011

Jachtdiploma

Nadat ik een jaar geleden mijn jachtdiploma - jägarbevis - behaald had, was de beurt aan Nicôle. In de herfst van 2010 begon ze met de theorie en afgelopen voorjaar startte ze met het praktijkgedeelte. Dit laatste bestaat uit de onderdelen veilig omgaan met schietwapens, afstanden schatten alsmede schieten met klein kaliber, groot kaliber en hagel. Afgelopen woensdag stond voor Nicôle het examen van het laatste onderdeel op het programma: schieten met hagel.


Tijdens deze proef wordt er geschoten op kleiduiven en horizontaal bewegende hazenfiguren. Hierboven zo'n hazenfiguur van dichtbij. Om te slagen moet je het ronde trefgebied met minimaal acht hagelkorrels weten te raken.


En zo ziet het er van schietafstand - twintig meter - uit. De hazenfiguren lijken ineens een heel stuk kleiner en komen ook nog eens behoorlijk snel voorbij zoeven bovendien. Eerst bewegen de figuren van rechts naar links, dan schiet je op de linker figuur, en vervolgens van links naar rechts waarbij je op de rechter figuur schiet. In één omgang moet je beide figuren met voldoende hagelkorrels raken.


Zo ziet de schutter er van de andere kant uit. Deze foto is in scène gezet. Het geweer is ongeladen en gezekerd. Normaal gesproken mag je nooit en te nimmer met de loop van een geweer in een onveilige richting wijzen - zoals op deze foto dus wel het geval is.


Nicôle wist zowel de kleiduiven als de hazenfiguren goed te raken en is nu in het bezit van een compleet jachtdiploma. Goed gedaan!

En is er dan nu in onze omgeving geen dier meer veilig? Nou, dat valt wel mee. Zoals onze trouwe lezers weten, leven we met een diep geworteld respect voor de natuur en alle daarin voorkomende wilde dieren, hetgeen deze vraag eigenlijk overbodig maakt. We hebben de jachtopleiding primair gevolgd om meer te leren over onze omgeving - de natuur - en al haar bewoners. En daarin zijn we uitstekend geslaagd. Daarnaast vinden we het leuk om te schieten, maar dan hoofdzakelijk op kleiduiven en andere doelen op de schietbaan.

6 opmerkingen:

 1. Ook van mij gefeliciteerd,

  Zo, weer een Zweeds papiertje erbij.

  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Wilma. Het ging een stuk vlotter dan het omruilen van mijn NL rijbewijs voor een Zweeds model :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd! Maar pas wel op, schietbanen zijn verslavend leuk. Voor mij blijft het de ideale manier om concentratie, lichaamsbeheersing en techniek te combineren. Zeker als je boven het jachtniveau uitstijgt (schotafstand 1000m bijvoorbeeld) wordt het pas echt een uitdaging.

  Have fun and shoot safe!

  groetjes

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt, en één ding is zeker: veiligheid gaat voor alles.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!