dinsdag 12 juli 2011

Poll nummer zes

Hier volgt de definitieve uitslag van lezerspoll nummer zes.

Op de vraag 'De meest bekende Zweed is?' was de respons als volgt: Björn Borg 28%, Greta Garbo 1%, Ingmar Bergman 9% en Alfred Nobel 62%. In totaal werd de vraag door 94 personen beantwoord, een afname ten opzichte van de vorige poll met ruim 30%, waardoor we qua respons weer op het niveau van onze vierde lezerspoll terechtkwamen. Een iets minder resultaat waarmee we niet geheel tevreden zijn, maar wellicht verklaarbaar omdat de vraag minder tot de verbeelding sprak. Voor de nieuwe poll hebben we voor een ander onderwerp gekozen en we zijn zeer geinteresseerd in de uitslag, dus doe mee en laat van je horen!

En wie is nu echt de meest bekende Zweed van het door ons bedachte lijstje van vier? Volgens onze lezers is dat met grote afstand de uitvinder van het dynamiet en de stichter van de Nobelprijs. Natuurlijk kun je niet om de bekendheid van Alfred Nobel heen, al is het wel wrang dat hij zelf dacht dat de door hem uitgevonden springstof tot algehele wereldvrede zou leiden. Tennisser Björn Borg komt op de tweede plaats en als we Stefan Edberg in het lijstje hadden opgenomen, dan was het resultaat waarschijnlijk hetzelfde geweest. Als je uitblinkt in sport, dan word je bekend. Opmerkelijk is het geringe aantal stemmen dat op Ingmar Bergman (volgens de kenners één van 's werelds beste filmregisseurs aller tijden) en Greta Garbo (volgens het Amerikaanse filminstituut de op vier na beste actrice aller tijden) is uitgebracht. Kennelijk zijn deze twee grootheden wat hun huidige bekendheid betreft, inmiddels door de generatiekloof ingehaald. Toch zullen zowel Ingmar Bergman als Greta Garbo vanaf naar verwachting 2015 op één van de nieuwe Zweedse bankbiljetten prijken. En daarmee geven ze Alfred Nobel en Björn Borg mooi het nakijken.

Iedereen wederom bedankt voor het stemmen.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Ben en Nicôle,

  Wellicht dat de terugval in het aantal deelnemers van de poll te verklaren is door het feit dat de vakantieperiode is aangebroken in midden- en zuid Nederland.

  Ik heb ook gestemd voor Alfred Nobel. Qua persoon vind ik dat echt een Zweed. Ook gezien zijn rol in de geschiedenis. Ik heb ook nog getwijfeld aan Björn Borg (qua naam op-en-top Zweed), maar toch voor eerst genoemde gekozen.

  Zowel Greta Garbo en Ingmar Bergman link ik eerder aan de filmwereld en daardoor meer aan Hollywood dan aan Zweden. Al geldt dat voor Ingmar Bergman wellicht veel minder dan voor Greta Garbo, maar dat is mijn eerste reactie bij die namen.

  Overigens leuk dat we nu kunnen reageren op jullie postings. Hopelijk brengt dit niet al te veel redactioneel werk met zich mee.

  Groeten uit Hoogeveen,

  - Wilfred Smit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Wilfred,

  Dank voor je reactie. Het zou ook nog kunnen zijn dat een deel van de uitgebrachte stemmen niet is geregistreerd. Inmiddels hebben we namelijk vastgesteld dat een aanzienlijk deel van de stemmen op de nieuwe poll ergens blijft hangen. We hebben deze 'herstart' en hopen dat dit helpt.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!