zaterdag 23 juli 2011

Steenoven bouwen - 4

We hebben een prima steen - groot, plat en dik - gevonden die de bovenkant van de steenoven in wording bijna helemaal afdekt. Gezien het gewicht van de steen en de plek waar we deze vonden, een dikke twee kilometer van de bouwplaats verwijderd, was het nog een hele klus om deze op z'n plek te krijgen. Maar het is gelukt en nu kunnen we weer verder.


Wat rest is het stapelen - lees: in elkaar puzzelen - van de rest van de stenen, zodat de wanden en de bovenkant van de oven overal minimaal dertig centimeter dik worden. Dit is nodig om de warmte goed en lang genoeg vast te kunnen houden.


Zie hier het eindresultaat van ons werk: een heuse steenoven.


Tijd om te poseren. Zo kun je bovendien goed zien hoe groot het bouwwerk uiteindelijk is geworden.

Wordt vervolgd...

9 opmerkingen:

 1. wat is ie groot geworden, benieuwd naar je eerste baksel uit de oven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap gedaan! Wanneer wordt het eerste broodje gebakken?

  Groet,

  - Wilfred

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat groot, en wat hebben jullie dat snel voor elkaar. Als je hem tussendoor niet afsluit zullen er ongetwijfeld dieren van de winter in gaan schuilen.
  Spannend om te volgen hoe jullie hier mee bezig zijn maar ik ben ook benieuwd hoe het straks verder gaat met het bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn petje af hoor!
  Wat een zware klus met al die grote stenen.
  Maar hij is prachtig geworden.

  Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Poe zeg, dat hebben jullie snel gedaan hoor!
  Mijn complimenten.

  Het lijkt wel een Hunnebed!

  Ben ook erg benieuwd, net als een vorige bezoeker, hoe jullie eerste baksel er uit zal zien en natuurlijk: hoe het zal smaken.

  Laat het snel horen!


  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ilse, Wilfred, Marjoke, Irma en Wilma: bedankt voor jullie leuke reacties.

  Het is inderdaad een kanjer en ook wij zijn heel erg benieuwd naar de eerste baksels. Eén dezer dagen zal het zo ver zijn en we zullen het zeker niet nalaten om daar over te berichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, mooi ding.Hoe heb je die steen dan daar gekregen,zie mn geest al dwalen...Krijgen wij nooit opgetild namelijk hahaha
  En vraagje.Er staat een steen voor de opening zeg maar, is daar achter een plateau of zak je door naar de grond, snap je wat ik bedoel?Schuif je de broden rechtdoor erin, of leg je ze er onder in? Belangrijk om te weten.
  Kieren en gaten maakt niet uit begrijp ik,komt geen cement aan te pas. Heel benieuwd hoe het gaat werken.
  Dank voor het delen van dit geweldige project.
  M&M

  BeantwoordenVerwijderen
 8. M&M: dank jullie wel.

  Het verplaatsen van zware stenen is niet alleen een kwestie van brute kracht, maar vooral ook van je verstand gebruiken en inventiviteit ;-)

  Kijk voor een blik op de bodem van de oven naar de eerste foto bij mijn post van dinsdag 19 juli: het is een hele dikke platte steen. Hier stook je eerst het vuur op en daarna ligt het brood er op. Nadere uitleg volgt de komende dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh ok, ik ga het checken. En wat die steen verplaatsen betreft laat je me lekker zelf inventief zijn begrijp ik hahaha. Misschien wel goed, creativiteit los laten komen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!