vrijdag 29 juli 2011

Steenoven bouwen - 6

De afgelopen dagen zijn we druk in de weer geweest met allerlei dingen, waaronder het uitproberen van de steenoven. Kijk en geniet mee.


Het eerste vuurtje is er één van bescheiden aard. Het is de bedoeling om de oven goed op te warmen en te kijken of er geen rare dingen gebeuren - zo zou een bel met vocht in één van de stenen een ongewenst effect kunnen hebben. Gelukkig doorstaat ons bouwwerk de test met glans.


Dan is het tijd voor het echte werk. Deze keer stoken we de steenoven stevig op. We stoppen de hele oven vol met hout en steken de boel aan, met een bulderend vuur als resultaat. Pas als het vuur bijna is gedoofd, voegen we een nieuwe lading hout toe. Wederom stoppen we de hele oven vol. Nu moeten we wachten tot het vuur is uitgebrand. En daarmee bedoelen we ook echt uitgebrand, er mag alleen nog witte as over zijn.


Ondertussen staat het brooddeeg in de keuken te rijzen.

Wanneer het vuur in de oven is gedoofd, halen we de stenen aan de voorkant weg om de as te verwijderen. Vervolgens maken we de bodem van de oven schoon met een natte lap. Dit is een precair werkje, want het onverhoopt met je blote handen aanraken van de - inmiddels onwaarschijnlijk hete - stenen kan slechts in één ding resulteren: een bezoek aan het ziekenhuis. Nadat we deze klus zonder brandwonden op te lopen hebben geklaard, plaatsen we het deeg in de oven. Daarna maken we de vookant weer dicht en begint het - spannende - wachten.


Het resultaat mag er zijn: een fraai ogend steenovenbrood. 's Avonds genieten we van een bijzondere maaltijd met een hoog doe-het-zelf gehalte: cantharelsoep en steenovenbrood met kaas en kruipbramenjam. Het is overheerlijk en op de kaas na hebben alles zelf geoogst en/of gemaakt.

Alle eer voor het idee gaat naar 'wilderness dweller' Chris Czajkowski.

8 opmerkingen:

  1. Zou het niet handig zijn om een soort asla aan te brengen waarin je het vuur stookt waardoor je in 1keer de as verwijderd en waardoor de bodem waarop het brood ligt schoon blijft? Wel geweldig om zo "zelfvoorzienend"te zijn. Ik kreeg ooit in Zweden geplukte cantharellen, het waren de mooiste, lekkerste, schoonste en droogste die ik ooit gezien en gegeten heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als de bodem van de oven een 'perfecte' rechthoek zou zijn, dan was dat inderdaad een goed idee. Door de gebruikte natuurstenen is echter ook de binnenkant van de oven grillig gevormd en is het niet mogelijk om zo'n asla passend te maken.

    We hebben er echter geen groot probleem mee - behalve uitkijken dat we onze handen niet branden, natuurlijk. Als het vuur helemaal is uitgebrand, dan is er slechts een minimale hoeveelheid grijze as over. En deze is zeer eenvoudig te verwijderen.

    En ja, de cantharellen zijn bijzonder lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wow Ben wat ziet dat brood er lekker uit! Krijg er instant zin in ;-) Super zo'n maaltijd.

    Ga je er ook andere dingen in bakken of is ie enkel voor brood?

    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. geweldig ! dit jaar blijven we in nederland, maar volgend jaar komen we proeven :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi broodje hebben jullie gebakken.

    Zit nu wel te watertanden, maar dat snappen jullie toch wel?

    Cantharelsoep, jam en brood.
    Het kan niet op.

    Jullie "overleven" daar wel.....

    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gefeliciteerd met je eerste brood uit de stenen oven! Het ziet er geweldig mooi uit en het is jammer dat we het niet kunnen ruiken.
    Heerlijk hoor, met cantharellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Allen: Dank voor jullie reacties.

    Ilse: Naast brood denken we aan cake, pizza, vis en dergelijke. Uit Canada ontvingen we de tip dat ook kip en groentenschotels mogelijk zijn. We zullen de komende tijd dus flink wat dingen uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!