woensdag 17 augustus 2011

Andere tijden

Het weer heeft nog steeds meer van de naderende herfst, dan van de op haar eind lopende zomer. Ja, zodra de zon even de ruimte krijgt, dan loopt de temperatuur nog steeds aardig op. Maar voor de rest is het nu echt andere koek. 's Nachts koelt het stevig af en ook overdag is de luchttemperatuur een stuk lager dan de afgelopen maanden het geval is geweest. Het is ook veel onstuimiger, met regelmatig bewolking en geregeld een - soms stevige - bui. In het bos ruikt het anders. De - iets van sauna hebbende - warme zomergeur heeft plaatsgemaakt voor de geur van vocht en paddenstoelen. En last but not least is de nacht weer helemaal terug. 's Avonds om iets voor negenen gaat de zon onder, om de volgende ochtend pas tegen half zes weer boven de horizon te komen. In de tussenliggende tijd is het gewoon donker en moet de verlichting aan. Geloof het of niet, het is vooral dit laatste wat gevoelsmatig voor het einde van de zomer staat.

Ook de dieren lijken zich anders te gedragen. Zo is een deel van de zwaluwen al naar warmer oorden vertrokken. En sommige van de kleinere vogelsoorten hebben het gemak van een grotere groep opgezocht en vliegen nu in zwermen door het bos. Enkele dagen geleden ontdeed zo'n zwerm onze aalbesstruiken in luttele minuten van de laatste nog overgebleven bessen. Ten slotte is aan de wroetsporen in de grond te zien dat de dassen zijn begonnen met de aanleg van hun voorraad wintervet. Er liggen duidelijk andere tijden in het verschiet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!