donderdag 11 augustus 2011

De zomer is voorbij

Plotseling is de zomer voorbij en zijn we in een overgangsfase naar de herfst terecht gekomen. Vanaf het begin van de week is de temperatuur stevig gezakt en vanochtend vroeg stond het kwik op slechts vijf graden. Voor het eerst in maanden moest ik weer een jas aan en gisteravond hadden we - jawel, ook voor het eerst in maanden - zowel het vuur in het houtfornuis als in de kakelugn aan.

Daar waar we dit jaar werden verwend met een zeer vroege lente, lijkt nu ook de herfst al vroeg met z'n eerste aanval te komen. De tekenen daarvan zijn legio. De eerste geelbruine blaadjes zitten her en der al aan de bomen en de zwaluwfamilies die de afgelopen tijd bij ons woonden, zijn allemaal - bijzonder tijdig - weer naar het zuiden vertrokken. 's Avonds dampen de meren - doordat de temperatuur van het water veel hoger is dan die van de lucht - en 's ochtends hangen er mistflarden in het bos. Dauwdruppels tekenen de ontelbare spinnenwebben in de struiken. We lijken ineens in een totaal andere wereld te wonen.


Ook staan de herfstbloemen inmiddels vol in bloei. Met hun gele kleur bepalen ze zo'n dikke drie weken te vroeg het beeld rond ons erf en in het bos. Binnenkort is het dus over met de kleurenpracht waar we sinds de lente van genieten en zo is alles te vroeg, dit jaar. Het enige wat daarna nog kleur kan brengen is een mooie nazomer die een deel van de bloemen tot een tweede bloei aanzet. We zullen zien.

3 opmerkingen:

 1. Oh, maar jullie hebben toch nog heel mooi weer overdag.

  Alleen komende maandag en dinsdag regent het bij jullie, als ik het weerbericht zie.

  Geniet nog van de mooie, warme dagen.

  Het zal inderdaad niet lang duren of jullie moeten weer sneeuw gaan scheppen.

  Pffffffff, even niet aan denken he?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie herfst is toch ook niet mis; het kan dan zo lekker ruiken en het licht is in de herfst erg mooi.
  Als ik mocht kiezen tussen een land waar het altijd zomers weer is en een land met seizoenswisselingen kies ik toch echt het laatste. Heerlijk, die afwisseling en het is bij jullie nu ongetwijfeld erg mooi met de bloeiende guldenroede.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ook wij hechten veel waarde aan de verschillen tussen de seizoenen. Altijd maar hetzelfde zou snel gaan vervelen. Onze favorieten zijn het voorjaar en de herfst.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!