woensdag 3 augustus 2011

Kruipbraam

Zo'n twee weken geleden begon voor ons de tijd van de bessenoogst. Deze zal tot in het najaar voortduren, waarbij het steeds weer een andere bessensoort is welke we plukken.

De eerste soort die rijp was om geplukt te worden, was de kruipbraam - hjortron (Zweeds) of rubus chamaemorus (Latijn). De kruipbraam groeit hoofdzakelijk in moerasachtige gebieden en de jam van deze braam wordt door veel Zweden als een absolute delicatesse beschouwd.

We hadden dit jaar geluk en plukten verhoudingsgewijs veel van deze gele bramen, waar we vervolgens jam van maakten. We gebruikten daarbij - niet geheel volgens het officiële recept - slechts weinig suiker. De houdbaarheid van de jam is daardoor minder, maar de smaak en de gezondheidsfactor zijn - naar onze mening - des te beter. Kruipbramenjam is onder andere erg lekker in combinatie met pannenkoeken, ijs, yoghurt en kaas.

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk, dat is trouwens goed nieuws want vorig jaar verkocht Ikea in Nederland deze jam niet vanwege de slechte oogst. Als er nu een goede oogst is, hoop ik het binnenkort ook weer te kunnen aanschaffen.
    Toevallig heb ik afgelopen week een kilo bramen geplukt en ook jam gemaakt. Nu ben ik al niet erg lang zodat ik af en toe op mijn tenen moest staan en dan nog niet bij alle mooi bramen kon komen. Zo'n lage struik lijkt mij wel wat alleen moet je dan wel oppassen voor de vosselintworm. Of heeft Zweden daar nog geen kennis mee gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag net bij onderwerp kruipbraam dat je net als ik klein bent. Ik neem gewoon een tuinhark met 1 meter lange steel mee of minder opvallend een oude paraplu met gebogen handvat, je haakt hier gemakkelijk takken vol fruit mee naar je toe, je voegt zomaar 80 cm. aan je lengte toe. Dit jaar zag ik geen duindoornthee in Duitse aaldies, slechte oogst misschien?

      Verwijderen
    2. Klein? Nee, dat zijn we niet echt... Wel een goede tip overigens die we volgend najaar kunnen toepassen wanneer we verwilderde appelbomen van hun vruchten gaan ontdoen. Tot nu toe moesten we alles wat boven 'ons bereik' hing laten hangen. Wel oppassen dat we de takken niet beschadigen natuurlijk :-)

      Verwijderen
  2. Tot voor kort was Zweden - net als Noorwegen - vrij van de vossenlintworm. Vandaar ook de strenge eisen voor ontworming bij het meenemen van honden van het Europese continent naar Zweden.

    Afgelopen winter werd echter helaas ook hier in Zweden voor het eerst een besmetting met deze parasiet vastgesteld. Dat was bij een afgeschoten vos. Daar worden er jaarlijks veel van ingeleverd en gecontroleerd. Daarna zijn er nog enkele gevallen van besmetting - ook bij vossen - geconstateerd. Op termijn zullen de gevolgen voor de kwaliteit van het zogenaamde buitenleven groot en negatief zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!