donderdag 4 augustus 2011

Paardenbijter

De afgelopen (warme) dagen zoemde en gonsde het in onze tuin van de insecten. Ditmaal waren het niet de gevreesde muggen die de boventoon voerden, maar hommels en met name libelles. We legden een mannelijke paardenbijter (Aeshna mixta) vast met de camera. Deze circa 6 centimeter lange libel komt uit de familie van de kleinere glazenmakers.

De paardenbijter dankt zijn naam gelukkig niet aan het bijten van paarden, maar aan het feit dat hij dikwijls jaagt op insecten die zich dichtbij het lichaam van mensen of dieren ophouden, waardoor het net lijkt alsof hij deze bijt. De dubbele vleugels van het insect zijn imponerend groot en dankzij de afzonderlijk te besturen vleugelbladen kan het dier de meest spectaculaire bewegingen in de lucht uitvoeren.

Het exemplaar op de foto was kennelijk nog in rusttoestand, want wegvliegen deed de libelle zelfs niet toen ik de lens van de camera bijna bovenop zijn snuit plantte. Aan de andere kant: waarom zou hij er ook vandoor gaan als dit mensfiguur als ware het een 'gedekte tafel' op hem afkomt?

1 opmerking:

  1. Wat een geluk dat jullie van die goede ogen hebben.
    Jullie zien ook alles om je heen.

    En zo leuk, dat wij mogen "meegenieten"!

    Hopelijk nog hééééééél lang!!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!