donderdag 1 september 2011

Naar het noorden - 2

Tijdens een wandeling met Jeanny blijkt dat er hier toch wél iets is dat we in Värmland niet hebben. De woelmuizen die we over het pad zien rennen, lijken bij nadere bestudering meer op hamsters en het zijn er ook wel heel erg veel. De harige diertjes zijn bijna zonder uitzondering (oranje)bruin met allerlei soorten zwarte banden, vlekken en strepen. Nicôle en ik komen gelijktijdig tot dezelfde conclusie: het moeten lemmingen zijn en gezien de grote hoeveelheden die we van deze beestjes zien, beleven we thans een zogenaamd lemmingjaar.


Later controleren we onze conclusie en blijkt deze te kloppen. Lemmingen zijn planteneters en tijdens een lemmingjaar zijn er zo veel van deze beestjes - die een voortplantingsvermogen hebben waar konijnen jaloers op zijn - dat je er letterlijk over struikelt. Tijdens een lemmingjaar zijn de lemmingen stapelvoer voor alle kleinere roofdieren, waardoor ook de populatie 'normale' prooidieren gedurende zo'n jaar een piek bereikt.

Wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

  1. Ik heb leuke herinneringen aan de russische dwerghamsters van onze kinderen en op de foto heeft de lemming precies dezelfde kleuren en tekening.
    Nooit geweten dat de lemmingen ook in Zweden voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klopt. Wij hebben deze zomer ook heel veel lemmingen gezien in Härjedalen (Funasdalen). Omdat we niet elk jaar in Härjedalen zijn, weten we niet of het normaal is. Het waren er wel vrij veel deze zomer.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!