maandag 24 oktober 2011

Windmolens

Ergens in de loop van vorige week aan het einde van een heldere dag zag ik ze voor het eerst: de windmolens welke op dit moment op ongeveer dertig kilometer ten noorden van hier in buurprovincie Dalarna worden gebouwd. Staande op één van de hoogste heuveltoppen hier in de buurt had ik ruim twintig kilometer vrij zicht en waren de 150 meter hoge bouwsels goed te zien. Twee zijn er inmiddels af en de derde reikt al tot honderd meter hoogte.

In totaal zullen er in het betreffende gebied, ondanks de bezwaren van de lokale bevolking alsmede enkele natuurorganisaties, vijftien windmolens worden gebouwd. Zowel de gemeente Malung-Sälen - tevens één van de twee betrokken grondeigenaren - als de andere grondeigenaar - een groot bosbouwbedrijf - zagen in het project een goede manier om hun kas te spekken, dus was de bouw uiteindelijk niet te stoppen. Saillant detail is dat de eigenaar van de windmolens geen onbekende is: meubelgigant IKEA. Volgens de officiële lezing wil het bedrijf graag zelf de stroom die door al haar Zweedse winkels wordt verbruikt, milieuvriendelijk en lokaal produceren. In werkelijkheid zal het allereerst echter wel zo zijn dat IKEA aan het project een aardige duit kan verdienen. Over de milieuvriendelijkheid van dit soort windmolens lopen de meningen namelijk uiteen en het is maar de vraag wat er met lokaal wordt bedoeld. Zo vroeg één van de tegenstanders van het project zich af of IKEA de windmolens dan niet beter op de daken van hun warenhuizen had kunnen bouwen?

De windmolens - sterk ingezoomd - van zo'n acht kilometer afstand.

4 opmerkingen:

  1. Het idee van windmolens is goed, maar in een uitgestrekt landschap weet ik het nog niet zo. Maak een windmolenpark ipv van dit onzinnige gedoe. Ach, het draait zoals altijd weer om geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We waren dit jaar in Tuggarp (vlak bij Gränna) op vakantie. Een paar honderd meter achter ons huis stonden ook drie van die grote jongens (Siemens), ruim honderd meter hoog. De mensen daar in de buurt waren ook allen tegen de komst van de molens geweest, maar naar hen werd niet geluisterd.

    Als de wind in onze richting stond (en dat was bijna de hele week het geval) dan leek het constant of er een straalvliegtuig aan kwam vliegen. Binnenshuis viel het geluid gelukkig niet waarneembaar.

    Hopelijk komen die molens niet richting Värmland!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een lelijke ondingen; in Dalsland staan er ook veel te veel van. Ik mag hopen dat ze niet in de buurt komen, want dat zou het woongenot toch wel ernstig aantasten; om over dat van de dieren nog maar te zwijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja, we zullen ergens moeten beginnen hè, met de duurzame energie. Men wil allemaal aan mileuvriendelijk en duurzaam, zolang het de eigen achtertuin en portomonnee maar niet aantast :-))

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!