maandag 26 december 2011

Stormachtige kerst dankzij Dagmar

Voor veel Zweden is het kerstfeest niet helemaal geworden wat men er van verwacht had. Sinds zondagavond raast de storm Dagmar over Zweden (en ook Noorwegen). Honderdduizenden kwamen in de nacht van eerste op tweede kerstdag zonder stroom te zitten. Daarbij mocht men nog van geluk spreken dat de storm warme lucht meevoerde, want 'geen stroom' betekent in vele gevallen ook 'geen verwarming'! Veerponten bleven aan de wal, treinen reden niet of hadden urenlange vertragingen en sommige kerstvierders konden na afloop van het diner niet meer naar huis omdat omgevallen bomen hun de weg versperden.

Ook in Laggåsen sneuvelden enkele bomen en geselde de wind de ramen van ons huis. Wij hadden ditmaal geluk. De stroom viel tot twee keer toe weg, maar kwam niet lang daarna weer terug. Rond de 30.000 mensen van elektraleverancier Fortum kwamen urenlang zonder stroom te zitten, dus wij mogen niet mopperen! Behalve wat slaaptekort door het onstuimige weer liepen wij geen schade op.

De storm raast nog immer door Laggåsen. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot 7C! Dit brengt weer een ander probleempje met zich mee: tjällosning. De bevroren weg kan het smeltwater niet goed kwijt waardoor er een bovenlaag ontstaat van een soort cement. De arme Jeanny zakte tot aan haar enkels weg in de prut, en had bij thuiskomst van de wandeling een stevige schrobbeurt nodig om haar weer schoon te krijgen. Dit tot haar grote ongenoegen, maar het 'hondenkerstdiner' na afloop maakte gelukkig weer een hoop goed.

2 opmerkingen:

  1. Lieve Ben Lieve Nicol

    we hebben de kerst weer overleefd, hebben met de wolfjes lekker lang gewandeld in het duingebied bij Haregen, was ik trouwens nog nooit geweest! Anyway, daar waaide het ook flink, we sliepen een nachtje daar in de bus, het was net of je op volle zee was. Tweede kerstdag, in de middag terug, eten bij de ouders van Petra, afschuwelijk verwend! Zit nu op mn werk uit te buiken. Ik wil eigenlijk alleen maar laten weten, dat we veel aan jullie denken, volgend jaar bij ons.

    warme groet

    Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het nog gelukt om de wolfjes van de kerstdis weg te houden? Hargen is een prachtig wandelgebied, net als Schoorl en Groet trouwens. Het is natuurlijk geen Zweden, maar de natuur is er haast on-Nederlands mooi!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!