maandag 21 mei 2012

Voorjaarskluifzwam

De meeste mensen associeren paddenstoelen voornamelijk met het najaar, maar er zijn ook paddenstoelen die hun hoed - of wat daarvoor moet doorgaan - in het voorjaar boven de grond steken. Eén daarvan is de voorjaarskluifzwam - gyromitra esculenta - of stenmurkla op z'n Zweeds.


Op dit moment ligt de grond in het bos bezaait met poepkleurige hersentjes, welke bij nadere beschouwing voorjaarskluifzwammen blijken te zijn. Deze paddenstoel bevat gyromitrine en is daardoor zeer giftig. Ondanks dat werd de kluifzwam vroeger door veel mensen gegeten. Men ging ervan uit dat tien minuten koken of minimaal drie maanden langzaam drogen, voldoende waren om al het gif te laten verdwijnen. Tegenwoordig weet men beter. Een deel van het gif blijft altijd aanwezig en bovendien vermoedt men dat de kluifzwam daarnaast ook kankerverwekkende stoffen bevat. Het moge duidelijk zijn dat wij - liefhebbers als we zijn - ons niet aan het eten van deze paddenstoel wagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!