vrijdag 27 juli 2012

Lekker warm

Afgelopen maandag bereikte de zomer wat temperatuur betreft haar dieptepunt. Aan het einde van de dag was het in huis zelfs zo koud, dat ik besloot om de houtkachel aan te steken. Ik had er alleen geen rekening mee gehouden dat we in ons nieuwe huis een stalen schoorsteen hebben (de schoorsteen van ons oude huis was in steen opgemetseld). Je raad het al. De lucht in de schoorsteen was zo koud en vochtig, dat er totaal geen trek in kwam. Het duurde dan ook niet lang voordat de kachel met een vette zwarte walm was gevuld.

Een poging om wat extra lucht aan het verbrandingsproces toe te voegen, had niet bepaald het bedoelde effect. Het vuur kwam nog steeds niet op gang en nu stond ook de kamer vol met rook. Als laatste redmiddel legde ik toen maar enkele flinke papierproppen - daar had ik dus mee moeten beginnen - op het smeulende aanmaakhout, uiteraard wederom ten koste van flink wat rook in de kamer.

Gelukkig had dat het gewenste resultaat. Het ontvlammende papier gaf zoveel warmte dat de trek in de schoorsteen eindelijk op gang kwam. Daarna was het slechts een kwestie van enkele minuten voordat er in de kachel een lekker vuurtje brandde. Het duurde echter beduidend langer voordat de rook en stank uit de kamer waren verdwenen. Maar ach, het was wel lekker warm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!