vrijdag 16 november 2012

Donkere tijden

Terwijl de zon het zuidelijk halfrond van een overvloed aan licht en warmte voorziet, zijn hier in het hoge noorden donkere tijden aangebroken. Vandaag zit er tussen zonsopgang - om 08.06 uur - en zonsondergang - om 15.31 uur - een periode van amper zeven en een half uur aan daglicht. Afhankelijk van het weer kun je daar nog een krappe één tot anderhalf uur aan dageraad en schemer bij optellen, maar dan heb je het ook helemaal gehad. En dat terwijl we nog precies vijf weken hebben te gaan voordat we de kortste dag van het jaar achter de rug zullen hebben.

Ondanks het feit dat we na onze emigratie naar Zweden al zeven maal hebben meegemaakt hoe de duisternis ons gedurende deze tijd van het jaar steeds meer in haar greep krijgt, beleven we het dit keer toch sterker dan ooit tevoren. De reden daarvan is dat ons nieuwe huis veel meer in het bos ligt opgesloten dan met Lilla Laggåsen het geval was. De open plek - erf en oud weideland - waar ons vorige huis staat, is minstens zes keer groter dan de plek waar we nu wonen. Bovendien is het bos rondom onze nieuwe woonplek veel dichter dan het bos rondom onze vorige. Als gevolg daarvan heeft het thans toch al schaarse zonlicht veel meer moeite om ons te bereiken en is het hier veel donkerder dan we gewend zijn.

2 opmerkingen:

  1. Oei, dat zal zeker veel schelen, nu jullie meer opgesloten in het bos wonen! Krijgen jullie `s winters wel zon? Oh, dat weten jullie natuurlijk nog niet omdat dit jullie eerste seizoen is hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Richt: Tijdens de donkere maanden hebben we op en rond het huis geen zon. Het is echt een donkere boel, maar gelukkig zijn er op loopafstand genoeg plekken waar we ons af en toe even in de warmte van de zon kunnen koesteren. Mits het niet bewolkt is natuurlijk...

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!