vrijdag 11 januari 2013

Bevervraat

Naast Jeanny zijn waarschijnlijk ook een boel wilde dieren in hun nopjes met het tot nu toe milde verloop van de winter. Hun motivatie daarvoor zal echter nogal verschillen van die van onze hond. Daar waar Jeanny's leven er vooral om draait zichzelf en ons te vermaken, zijn zij - dag in dag uit - voornamelijk bezig met overleven. Zij treffen niet net als onze hond twee keer per dag een goed gevulde etensbak aan, maar moeten met veel pijn en moeite zèlf hun kostje bijeen scharrelen.

Een zachte winter vergemakkelijkt deze zoektocht naar eten aanzienlijk. Om te beginnen verbruiken de dieren als het niet zo koud is veel minder energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en hebben ze dan dus sowieso minder voedsel nodig. Vervolgens is door het ontbreken van een dikke laag sneeuw of ijs voor sommige dieren het eten veel makkelijker bereikbaar.
 
 
Een soort die wel vaart bij het feit dat het water nu niet overal met een laag ijs is bedekt, is de bever. Normaal gesproken is Europa's grootste knaagdier - dat zich voedt met bladknoppen, takken en schors - tijdens de winter afhankelijk van de voedselvoorraad die hij voor dit doel onder water heeft opgeslagen. Hij moet daarmee zuinig aan doen, want op is op. En aangezien zijn burcht alleen een ingang onder water heeft, kan hij zolang er ijs ligt niet de wal op om deze voorraad aan te vullen. Nu het ijs echter op veel plaatsen onbreekt, kan de bever gewoon doorgaan met fourageren. Dat hij dit ook driftig doet, blijkt uit de vele verse sporen van bevervraat die we regelmatig langs de waterkant vinden.
 
 

3 opmerkingen:

  1. OOOOOOOOOOOOOO Die is leuk de Bever is leuk, de Bever is leuk... Hier hebben we ook zoveel van hun sporen, ik heb zelfs een sleep spoor gevonden en deze gevolgd in de hoop... Maar die eindigde mooi in de Svarttan, jammer hoor, ik hou zo van de Bever, en die wil ik graag eens zien. Ik denk dat ik daar, een vast plek vol sporen, eens ga zitten gewapend met camera en foto toestel!

    Het besef van het hier zijn is er steeds meer... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk stukje. Ook als het vriest en er ijs ligt, kan een bever vaak nog via een zelfgemaakt wak in de omgeving fourageren. Zie ook: http://www.natuurbericht.nl/?id=9797&Eid=12008
    Uiteraard is de situatie in NL niet te vergelijken met die in Zweden, maar ik heb een paar jaar geleden (in Glaskogen) rond de kerst ook zo'n wak gezien, die door bevers werd open gehouden. Op de rest van het meer lag toen een dikke laag ijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erik: Bedankt voor het compliment en het leuke informatieve stukje via de link naar Natuurbericht.nl
    En wat het ijsbrekend vermogen van bevers betreft: ik denk dat dit afhangt van de dikte van het ijs; en als het hier echt koud wordt, dan heb je het al gauw over enkele tientallen centimeters en is de bever reuzeblij met z'n onder water aangelegde wintervoorraad.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!