woensdag 13 februari 2013

De eerste lentebodes

Tijdens de ochtendwandeling met Jeanny spits ik ineens m'n oren. Ver weg hoor ik zwak maar onmiskenbaar een bekend geluid. Nee, denk ik, dit kan nog niet, het is nog veel te vroeg in het jaar. Maar ondanks deze snel door m'n hoofd schietende gedachten van twijfel, komt het geluid rap dichterbij. Ik houd het in eerste instantie op het gehonk van ganzen, maar het kan ook het meertonig hoge getrompetter van wilde zwanen zijn. Een dichte laaghangende bewolking van waaruit zachtjes maar gestaag grote vlokken sneeuw vallen, ontneemt me elk zicht op de hemel. Daarom hoop ik dat de vogels vlak over me heen zullen vliegen zodat ik misschien toch een glimp van ze kan opvangen. Dat gaat helaas niet door. Zo te horen veranderen de vogels van richting. Zonder dat ik ze zie, vliegen ze op grote afstand over de weg heen. Daarna verdwijnt het geluid in de verte.
 
Vlak voor de lunch lopen Nicôle en ik nogmaals een rondje met onze hond en dan horen we allebei - wederom in de verte - het getoeter van de vogels. En alhoewel Nicôle al gauw rechtsomkeert maakt richting een kop warme chocolademelk en iets te eten, besluit ik om door te lopen en een poging te doen om de vogels in de kijker van m'n camera te vangen.
 
Bij de enige plek met open water in de wijde omgeving krijg ik ze in zicht: vier wilde zwanen. Twee ouderdieren en hun - nog grijze - jongen van vorig jaar. Ze zwemmen rustig in het rond en doen ondertussen pogingen om onder het wateroppervlak iets eetbaars te vinden. Met gracieuze buigingen steken ze hun kop zo ver als hun nek dat toelaat onder water. Af en toe stoten ze na het bovenkomen luidkeels het voor hen zo kenmerkende getrompetter uit. Ze hebben het overduidelijk naar hun zin.
 
Na een tijdje houden de zwanen het voor gezien. Ze klauteren behendig vanuit het water op het ijs. Ze stappen parmantig wat rondjes, doen een hele serie rek en strek oefeningen en klapperen met hun vleugels. Dan nemen ze plots een korte explosieve aanloop en bijna voordat ik het besef zijn de eerste lentebodes van dit jaar alweer gevlogen.4 opmerkingen:

 1. Heel mooi, bedankt.
  Wanneer komen ze normaal?
  groet Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Arnoud: Graag gedaan. Ik kan natuurlijk alleen maar afgaan op onze eigen waarnemingen van de afgelopen jaren. Die variëren van de laatste week van februari tot de tweede / derde week van maart. Zo vroeg als dit jaar hebben we ze hier nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto`s van die wilde zwanen Ben! Heb ze hier nog niet gehoord of gezien.
  Ja, je krijgt dan wel een beetje het "lentegevoel"!

  gr.Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Richt: Dank je. Het wachten is nu op de ganzen, maar dat kan nog wel even duren. We hopen wel steeds meer op een vroeg voorjaar...

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!