donderdag 7 februari 2013

Stroomstoring

Nadat we gisteren eerder op de middag al twee korte stroomonderbrekingen hadden gehad, waren we rond kwart over drie aan de beurt voor een echte stroomstoring. Op zich was dat te verwachten. Vanaf maandagavond tot gisterochtend was er namelijk aardig wat verse sneeuw gevallen. Deze had niet alleen de grond met een nieuwe maagdelijk witte deken bedekt, maar was ook in grote hoeveelheden in de bomen blijven plakken. Op het eerste gezicht zag dat er natuurlijk bijzonder fraai uit, maar hier en daar kon je de boomtoppen en takken vervaarlijk onder hun lading zien doorbuigen. En toen begon het gisteren aan het eind van de ochtend te waaien. Eerst zachtjes, maar later harder en harder.

We konden er dus - zoals ik al schreef - bijna op wachten dat er ergens één of meerdere bomen op de elektraleiding zouden belanden, met een stroomstoring als gevolg. De vraag was eigenlijk alleen wanneer dat zou gebeuren en hoe lang we vervolgens zonder stroom zouden zitten.

Precies toen ik de computer had opgestart om een stukje voor de blog te schrijven, was het zover. Het inlogscherm was amper verschenen en toen werd alles weer zwart.

Toen we zo'n tien minuten later nog steeds stroomloos waren, besloot ik om de leiding van ons huis naar de hoofdleiding - ongeveer een kilometer hiervandaan - te inspecteren. Langs dat traject was echter geen enkele omgevallen boom te vinden. De oorzaak van de storing lag dus verder weg en voor ons zat er slechts één ding op: afwachten. En de kaarsen tevoorschijn halen, want het begon inmiddels al behoorlijk donker te worden. Ook staken we meteen de houtkachel maar aan.
 
Tegen etenstijd hadden we nog steeds geen stroom. Aangezien we hier niet - zoals in ons vorige huis op Lilla Laggåsen - de beschikking over een houtfornuis hebben, zat er niets anders op dan de tafel te dekken voor een broodmaaltijd. En toeval of niet, precies op het moment dat Nicôle daarmee gereed was, begonnen de koelkast en vriezer te brommen en floepten de lampen weer aan. Vijf minuten later stonden de pannen op het - elektrische - fornuis.
 
Ook gisteravond verliep de stroomvoorziening dankzij een korte en een iets langere stroomonderbreking niet geheel vlekkeloos. De eerste daarvan viel - toeval of niet - wederom samen met het moment dat ik m'n computer net had opgestart. Vandaag hebben we echter geen problemen meer gehad.

4 opmerkingen:

  1. Niet goed voor de computer al die uitvallen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hans: Nee, dat klopt. Na de tweede korte dip moesten we via 'het zwarte scherm' en de functie systemåterställning terug in de tijd om een registerfout te omzeilen. Gelukkig werkte dat, anders was het nog knap lastig geworden om het apparaat weer aan de gang te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb vaker computers softwarematig kapot zien gaan door het onververwachts uitzetten/stroomuitval. Meestal gaat het goed, maar als het mis gaat.... Misschien tijd voor een UPS die een stroomuitval een tijdje kan opvangen. Of natuurlijk een laptop die een accu heeft en niet onverwachts kan uitvallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hans: Dat laatste - een laptop - heeft onze voorkeur. Dan winnen we meteen aan mobiliteit. Bovendien kunnen we er makkelijker mee door als we ooit nog eens los van 'the grid' komen :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!