dinsdag 19 februari 2013

Winteronderkomen

De Zweedse bossen staan vol verlaten huizen, die niet of slechts enkele weken per jaar worden bewoond. Toch wordt er van veel van deze huizen beter gebruik gemaakt dan je in eerste instantie zou denken. Bij bepaalde diersoorten zijn ze namelijk erg in trek als winteronderkomen. Eén van de meest fervente krakers die we kennen is de das. Deze overwintert maar wat graag onder leegstaande gebouwen. Daar ligt hij dan te sluimeren totdat het lente wordt. Meestal zie je daar niets van. Alleen als hij te dicht bij een opening in de fundering ligt, wordt hij verraden door de bevroren condens uit de lucht die hij uitademt.

4 opmerkingen:

 1. De beste manier dus om leegstand te voorkomen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, alhoewel het maar een zeer geringe compensatie is voor alles wat wij - de mensen - van de dieren hebben afgepakt.

   Verwijderen
 2. Wat goed gezien, dat moet je maar weten!
  Staan er bij jullie in de buurt veel lege huizen/hutten?
  Richten ze ook schade aan?

  groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staan in deze omgeving veel huizen die hooguit enkele dagen tot weken per jaar als vakantieverblijf worden gebruikt. Daarnaast zijn er ook huizen te vinden die echt leeg staan, maar dat komt minder vaak voor. Over het algemeen richten de dassen geen schade aan. Tenzij ze bij oudere huizen onder dragende funderingsstenen gaan graven, dat kan namelijk vervelende gevolgen hebben.

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!