donderdag 14 maart 2013

Zaak gesloten

Gisteravond laat werd ons vermoeden definitief bevestigd. Vlak voordat we naar bed gingen, wierp Nicôle nog een laatste blik naar buiten. En daar zag ze aan de bosrand bij één van de vogelvoederplaatsen een beest over de grond scharrelen. Het was natuurlijk donker, maar in het schijnsel van de buitenverlichting was duidelijk te zien dat het een marter was.

Daarmee zijn wat ons betreft in één klap twee raadsels opgelost. Om te beginnen hebben we een verklaring voor het feit dat we hier nagenoeg geen enkele specht meer zien - iets waarover ik enkele dagen geleden al schreef. Bovendien is er nu eindelijk een verklaring voor het pindakaasmysterie waarover Nicôle vorige winter berichtte. Ook daarvoor hadden we toen al onze vermoedens, maar zonder tastbaar bewijs of tenminste sterke aanwijzingen kun je natuurlijk van alles verzinnen.
 
Deze winter hebben we overigens geen pindakaas aan de vogels gevoerd. Deze leken zich namelijk prima met zonnebloempitten, pinda's en vetbollen te redden. Daardoor was een echte herhaling van het pindakaasmysterie niet mogelijk, puur en alleen al omdat er überhaupt geen potten met pindakaas waren om te ontvreemden.

Een soort van herhaling was er echter wel, want enkele weken geleden begonnen er complete houders met vetbollen te verdwijnen. Eén keer vonden we zo'n verdwenen houder weer terug. Tientallen meters het bos in en - uiteraard - leeg. Twee andere keren waren we minder fortuinlijk. Ondanks intensief zoeken, vonden we toen niets meer van de verdwenen houders terug. Sindsdien bindt Nicôle de overgebleven houders stevig met ijzerdraad vast. En alhoewel we enkele keren hebben gezien dat er stevig aan was gesjord, is er - tot nu toe - nooit meer één verdwenen.

Als laatste bewijs heb ik vanochtend nog een foto gemaakt van de sporen die de marter gisteravond in de sneeuw heeft achtergelaten. En daarmee is de zaak gesloten.

6 opmerkingen:

 1. Grappig, die woordkeuze: niet een dier maar een beest...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik heb er niet bij stil gestaan. Veel mensen associeren het woord beest met iets negatiefs. Dat doe ik in dit geval echter niet, ik zie het als een ander woord voor dier of (niet menselijk) wezen.

   Verwijderen
  2. Ik vind 'beest' niet negatief maar associëer de klank wel met een wat meer primitieve instelling. Zou dat komen door al die dierenprogramma's op tv...

   Verwijderen
  3. Stof tot nadenken... Misschien is 'beest' wat onpersoonlijker en wordt het een 'dier' als we er - al dan niet in onze verbeelding - een band mee hebben opgebouwd? Dat zou voor mij kunnen gelden.

   Verwijderen
 2. Hoi Nicôle en Ben,
  Blij dat het pindakaasmysterie is opgelost! Ik kan me voorstellen dat je raar staat te kijken als de een na andere pot pindakaas verdwijnt!!! En daarna nog houders mèt vetbollen! Hebben wij hier {nog} niet meegemaakt, wel minder spechten in vergelijk met voorgaande jaren.
  Fijn weekend,
  groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, geduld is een schone zaak. Op de één of andere manier blijf je altijd een verklaring voor dingen zoeken.

   Heb ook een fijn weekend en groeten terug!

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!