maandag 15 juli 2013

Mooi en fascinerend

Wat kun je tijdens een korte wandeling toch een overvloed aan mooie en fascinerende dingen onder ogen krijgen. Om te beginnen een fraaie pad die vlak bij de voordeur van ons huis zit te zonnen.


Vervolgens amper honderd meter het bos in. Minder fraai, maar des te boeiender getuigt deze crime scene van het verscheiden van een bonte vliegenvanger.


We zoemen even in op het uiteinde van één van de vleugelpennen. Uit het feit dat het uiteinde daarvan nog helemaal gaaf is, kunnen we afleiden dat de dader een roofvogel is geweest. Roofvogels trekken namelijk met hun snavel de veren uit hun prooi. Dit in tegenstelling tot roofdieren zoals bijvoorbeeld de marter. Die bijten met hun tanden de veren van hun prooi af en beschadigen daarbij de uiteinden van de pennen.


Even verderop weer gewoon mooi. Ondanks de droogte bloeien de orchideën dit jaar bijzonder uitbundig. Net als de bosaarbeien zijn deze prachtige bloemen er in overvloed.


Vlinders daarentegen hebben we tot nu toe nog niet in grote hoeveelheden gezien. Vandaag is dat anders. We zien enorm veel vlinders en bijna allemaal van dezelfde soort. En aangezien wij niet veel van vlinders afweten, mag degene die weet welke soort dit is het zeggen.


Onderweg terug naar huis, in een vochtige greppel langs het pad: moerasspirea. Daar kun je lekkere - en geneeskrachtige - limonadesiroop van maken, dus stoppen we een flink aantal bloemenpluimen in de daarvoor speciaal meegenomen plastic zak. Hoe je deze siroop kunt maken, beschreven we vorig jaar al op onze blog. Kijk daarvoor moerasspirea - siroop.


En was dat dan alles? Nee hoor, dit was gewoon een selectie die we op de gevoelige plaat hebben vastgelegd. Want als je je ogen goed de kost geeft, valt er niet tegenop te fotograferen.

2 opmerkingen:

  1. Hej Ben en Nicole,

    Mooie foto's zeg. Wij zagen van het weekend een glaspijlstaartvlinder, zo mooi....

    Die van jullie is, na even i-netten, waarschijnlijk een boserebia (Erebia Ligea):

    http://www.natur-schmetterlinge.ch/schmetterlinge-nach-familie/nymphalidae-edelfalter/erebia-ligea-weissbindiger-mohrenfalter/

    http://www.vlindernet.nl/fotoalbum.php?vlinderid=1125&fotoid=25224&soort=museum


    Ja lekker is die moerasspirea siroop, ik heb het ook eens gemaakt.

    groetjes Marlies en Arnoud

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai Marlies & Arnoud,

      Bedankt. We hebben op de door jullie aangegeven sites gekeken en het is inderdaad een boserebia.

      Hartelijke groeten uit het Hoge Noorden,

      Ben & Nicôle

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!