woensdag 17 juli 2013

Spuugbeestje - schuimbeestje

Eigenlijk hadden we in de serie van de vorige post - mooi en fascinerend - nog een plaatje, maar dat hebben we bewaard voor een aparte post. Het is een foto van een klodder schuim aan een grasstengel. Spuug plachtten we vroeger als kinderen te zeggen en de beestjes die deze klodders spuug achterlieten noemden we daarom spuugbeestjes. Daarmee was de kous af. Maar hoe zit het nu precies? We zochten het even nader uit.
 
Om te beginnen blijkt dat de klodder meer op schuim lijkt dan op spuug - kijk maar op de foto. Schuimbeestje is daarom een meer correcte populaire benaming voor het diertje dat zulke klodders achterlaat. Officieel heet het diertje - dat een verre verwant is van de bladluis - schuimcicade. De schuimklodders worden veroorzaakt door hun larven die vocht en voedingsstoffen onttrekken aan de plant waarop ze leven. De schuimklodders behoeden de larven voor uitdroging en beschermen ze tegen 'roofdieren'. Zo hebben we weer iets geleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!