woensdag 18 december 2013

Zolderbewoners

"Wat leuk zeg", schreef een lezeres in reactie op mijn post over Koolmeesje Tik. "Maar komen er door het grote gat geen grote vogels naar binnen?", vroeg ze zich in dezelfde reactie af. Dat is natuurlijk een goede vraag en zo had ik meteen weer iets om vandaag over te schrijven.
 
Grote vogels hebben we in de opening boven het luik nog nooit gezien. En ook op de zolder zelf niet overigens. Daar hadden we tot voor kort überhaupt geen vogels gezien. Koolmeesje Tik is voor zover wij weten de allereerste gevederde gebruiker van deze ruimte. Hij moet trouwens wel op zijn hoede zijn, want er is nog een dier dat met enige regelmaat op de zolder verblijft. Dat is een eekhoorn die het gat rechtsonder in het luik als in- en uitgang gebruikt. En een hongerige eekhoorn draait zijn poot niet om voor een klein vogeltje als Koolmeesje Tik...
 
Daarnaast wordt de zolder met name 's winters bevolkt door een legertje muizen. En daarom zal er daar tijdens dat jaargetijde ook wel eens een wezel of hermelijn een kijkje nemen. Dat is echter een vermoeden, want zo'n dier hebben we - in tegenstelling tot de eekhoorn - nog nooit over de muur omhoog zien klimmen. Ten slotte huizen er het hele jaar door enkele vleermuizen onder het zolderdak. Die hebben we vaak zien in- en uitvliegen. Nu zijn ze echter in winterslaap. Maar als de zon in het voorjaar het zwarte plaatdak weer verwarmt, dan worden ze wakker en kun je ze als je goed luistert onder het dak horen rondscharrelen.

2 opmerkingen:

  1. Wat schrijven jullie toch geweldig, zelfs over binnen dringende muizen. Het wordt hoog tijd dat ik het hoge noorden zelf eens ga bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie. We gaan er bijna van blozen. Als we mensen enthousiast kunnen maken of weten te inspireren, dan zijn we in onze 'missie' geslaagd ;-)

      Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicôle

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!