maandag 16 juni 2014

De bosbes

Zover mijn blik reikt, staan de vossenbessenstruiken in bloei. Het is een prachtig gezicht, ontelbare kleine witte bloempjes die de donkergroene bodembegroeiing sieren. De vossenbes - lingon in het Zweeds - komt in het Hoge Noorden veel voor. De rode bessen die in de herfst aan de struiken hangen, worden door diverse diersoorten gegeten en zijn ook geschikt voor menselijke consumptie. Er is echter een bessensoort die in Zweden nog veel meer voorkomt en in die zin de vossenbes overschaduwt: de bosbes. De blåbär zoals deze bes in het Zweeds heet, is zonder twijfel een van Zwedens meest voorkomende soorten. Naar schatting is een kleine twintig procent van Zwedens bodem met deze plant bedekt. Net als de wilg waarover ik eind april in de post Boom des levens schreef, is ook de bosbes een zogeheten sleutelsoort. Dat wil zeggen een soort die naast zichzelf ook vele andere soorten dient. Om te beginnen zijn de bolvormige lichtrode bloempjes van de plant in het voorjaar een welkome bron van nectar voor vlinders, hommels, bijen en andere insecten. Daarnaast zijn de takken en bladeren van de struik het hele jaar door voer voor elanden en reeën. Ten slotte zijn de donkerblauwe bessen die vanaf het midden van de zomer aan de struiken hangen voedsel voor vele vogelsoorten en dé caloriebron waarmee de beren zich tijdens de herfst voor hun winterslaap vet eten. En ja, net als de vossenbes is ook de bosbes uitstekend geschikt om door ons mensen te worden gegeten. Op onderstaande foto staan de bloemen van de vossenbes.2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige bloesem! Dit hebben wij nog niet eerder gezien. Onze reizen door Zweden waren altijd in de late zomer en herfst, ook in deze periode vonden we altijd nog voldoende heerlijke bosbessen, nooit een moment hebben we ons afgevraagd hoe al die plantjes er in de lente uitzien.... Het moment waarop we voor onbeperkte tijd kunnen gaan reizen ligt binnen handbereik; de bloesemzee van de bosbes komt hoog op de lijst met dingen die we beslist moeten gaan zien! Bedankt voor deze post.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Al moet ik eerlijk toegeven dat er in deze post in eerste instantie iets niet klopte. Inmiddels is dat hersteld. Om de bloei van de bosbessenstruiken te zien, moeten jullie nog een maand eerder komen. Maar dat zal wanneer jullie alle vrijheid hebben geen probleem zijn. Hopelijk overleeft jullie enthousiasme het feit dat ik jullie onbedoeld even op het verkeerde been heb gezet. Wanneer gaat jullie 'reis' beginnen?

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!