zondag 29 juni 2014

Kelly Kettle

De afgelopen dagen regende het pijpenstelen, maar vandaag valt het wel mee. Miezerregen en korte droge periodes wisselen elkaar af. Een prima dag om er weer eens op uit te trekken voor een wat langere wandeling. Ik stop wat spullen in mijn rugzak, trek een goede regenjas aan, zeg Nicôle en Jeanny gedag en verdwijn in het bos achter ons huis. Het valt meteen op dat de vele regen die is gevallen een heleboel geuren heeft losgemaakt. De warme droge lucht heeft plaatsgemaakt voor een breed spectrum van humusachtige en weeïge luchtjes. Na een flink stuk lopen is er plotseling een andere geur die mijn neus binnendringt. Hier is hooguit enkele minuten geleden onmiskenbaar een eland voorbij gekomen. Weer iets verder trekken enkele mooie bloemen mijn aandacht.


Het zijn wilde orchideeën, enkele exemplaren van de gevlekte orchis om precies te zijn. Deze orchideeënsoort dankt zijn naam aan de vlekken op de bladeren die je op onderstaande foto goed kunt zien.


Ik zet mijn wandeling voort, maar kom een dik uur lang verder niets bijzonders tegen. Afgezien van het getjilp van de vogels is het helemaal stil in het bos. Dan is het tijd om even te pauzeren en de inwendige mens te versterken. Ik heb wat brood meegenomen en een vernuftig uitgedacht apparaat om iets warms te drinken te maken: een Kelly Kettle. Deze bestaat uit twee delen, een bakje met daar bovenop een holle ketel waarvan de wand met water kan worden gevuld.


Het handige van de Kelly Kettle is dat je deze met allerlei in de natuur voorhanden zijnde brandstof zoals takjes, dennen- en sparrenappels en droog gras kunt stoken. Naast enkele voor de zekerheid meegenomen stukjes aanmaakhout gebruik ik de verdorde onderste takjes van een spar. Ondanks de vele regen die is gevallen, zijn deze nog helemaal droog.


Na het onderste bakje met takjes en stukjes aanmaakhout te hebben gevuld, zet ik de ketel er bovenop en steek ik de brandstof aan. Even blazen en daarna brandt het vuur door de schoorsteenwerking van de holle ketel als een tierelier.

 
Als het vuur eenmaal brandt, dan kan door de opening bovenin de ketel nieuwe brandstof worden toegevoegd.
 

Veel extra brandstof heb ik echter niet nodig, twee keer bijvullen is genoeg.


Binnen enkele minuten geven het geborrel van het water en een dikke stoompluim aan dat het water kookt.


Tijd om een mok met lekkere warme thee te maken.


Dat gaat er op zo'n druilerige en koude dag als deze wel in!


Opgewarmd en met een goed gevulde maag stop ik mijn spullen weer in mijn rugzak. Het is tijd om verder te gaan, want de muggen en knotten beginnen opdringerig te worden. Door de vele regen is hun aantal ten opzichte van enkele dagen geleden enorm toegenomen. Elk nadeel heeft echter ook zijn voordeel en dat blijkt wanneer ik even later de eerste cantharellen van dit jaar op mijn pad tegenkom. Net als de muggen en de knotten gedijen ook de paddenstoelen het best bij een overmaat aan vocht. En dat is mooi, want dan kom ik straks niet met lege handen thuis.

 
De Kelly Kettle - die al een tijdje op onze verlanglijst stond - is ons ter beschikking gesteld door onze partner in buitenleven Zweden Relax en is in drie formaten verkrijgbaar. En ja, natuurlijk had ik ook een thermosfles met warme thee of koffie kunnen meenemen. Dit is echter veel leuker!

2 opmerkingen:

 1. Heb even gegoogled op Kelly Kettle en zag hoe de ketel in elkaar zit.
  Dus dubbelwandig. Vroeg me al af hoe je er water uit krijgt.
  Wat een handig apparaat zeg. Leuk dat je ook dit weer met ons deelt.
  En heerlijk om de cantharellen weer te kunnen plukken.
  Genieten dus!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Wilma,

   Ja, het is een superhandig ding. Je kunt er een beperkte hoeveelheid water in meenemen. Vervolgens kun je hem stoken op brandstof die gewoon in de natuur voorhanden is. Je hebt er niet veel van nodig, want het water kookt snel. En ten slotte is het gewoon leuk!

   Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden,

   Ben

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!