maandag 9 juni 2014

Vlinder van formaat

Net als twee jaar geleden is de eerste vlinder van formaat die ons deze zomer - ja, wat ons betreft is dit jaargetijde inmiddels begonnen - komt opzoeken een fraaie koninginnenpage. En net als toen valt hij ons ook nu op door de combinatie van zijn heldergele kleur en enigszins trage fladderende vlucht. De vlinder fladdert zonder ergens rust te nemen in rap tempo van bloem naar bloem en daardoor kost het nog even wat moeite voordat we hem op de gevoelige plaat kunnen vangen. Ondertussen valt ons op dat bij dit exemplaar de voor de koninginnenpage zo karakteristieke blauwe en roodoranje kleuren onderaan de vleugels ontbreken. Heeft iemand daar een verklaring voor? Volgens de informatie die wij hebben kunnen vinden, heeft het bijvoorbeeld niets te maken met het verschil tussen een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar.
 

Hierboven de koninginnenpage die we gisteren op bezoek kregen, hieronder het exemplaar dat we in 2012 op foto vastlegden.
 

2 opmerkingen:

 1. Heel raar, zo'n koninginnenpage zonder blauw en oranje. Heb mijn broer geraadpleegd, die een vlinderkenner is, maar ook hij moest het antwoord schuldig blijven. De soort heeft wel 37 erkende ondersoorten. Misschien is dit een lokale, niet migrerende ondersoort. In de gaten houden of je nog zo'n exemplaren ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Hendrik,

   Dank voor het meedenken, inschakelen van de expertise van je broer en je reactie. De komende dagen zullen we onze ogen goed open houden. Als we meer afwijkende exemplaren zien, dan zullen we daarover berichten.

   Met hartelijke groet,

   Ben & Nicôle

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!