donderdag 17 juli 2014

De zwarte lijst

Soms is er aanleiding om iets dat we al eerder op onze blog plaatsten op herhaling te laten gaan. En dat is ook nu het geval. Gisteren zagen we namelijk een auto waarvan het kenteken ons meteen deed denken aan een fenomeen waarover we enkele jaren geleden ook al berichtten: de zwarte lijst voor Zweedse kentekens.
 
In Zweden worden de kentekens van auto's en motoren gevormd door een combinatie van drie letters gevolgd door drie cijfers. Daarbij worden niet alle lettercombinaties gebruikt. Een wijze commissie besluit met enige regelmaat welke combinaties buiten de boot vallen. Woorden en afkortingen waaraan aanstoot kan worden genomen of die de bestuurder in zijn of haar eer aantasten, komen op de zwarte lijst.
 
Op deze lijst staan zo'n 150 lettercombinaties. Voorbeelden daarvan zijn: APA, DUM, GAY en MAD. Je mag als bestuurder van een voertuig niet voor aap staan. Of voor dom, homo danwel dol, razend of gek worden versleten. Ook woorden en afkortingen als ETA, FAN, HOT, KUK, LSD, MUT, REA, SEX, SPY, USA, WAR, WTC en XTC zijn om diverse redenen niet op Zweedse nummerplaten te vinden.
 
Tot zover de herhaling. De lettercombinatie op onderstaand kenteken is volgens de Zweedse kentekengeleerden geen probleem. En dat is natuurlijk logisch ook, want voor een dergelijke aandoening gebruikt men in Zweden een andere afkorting dan in Nederland. Maar ondanks dat zouden wij toch niet graag in een auto met een dergelijk kenteken rond rijden. Jullie wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!