vrijdag 25 juli 2014

Vuurverbod

Sinds gisterochtend geldt er in de gehele provincie Värmland een vuurverbod. Dit betekent dat buitenshuis alle open vuur verboden is. De enige uitzondering hierop is een barbecue in de tuin, maar ook daarbij wordt op het in acht nemen van de grootst mogelijke voorzichtigheid aangedrongen.
 
Het vuurverbod komt geen dag te vroeg. Door de aanhoudende hitte en droogte is het risico op bosbranden inmiddels enorm groot. Afgelopen woensdag nog kon op slechts enkele kilometers bij ons vandaan een net begonnen bosbrand in de kiem worden gesmoord. De brand was waarschijnlijk veroorzaakt doordat de zaag van een kapmachine een steen had geraakt met vonken als gevolg. De bestuurder van de kapmachine had echter niets gemerkt en we hebben het aan de voorzienigheid te danken dat een toevallig voorbij komende bosopzichter het vuur ontdekte en kon blussen voordat het uit de hand liep.
 
Gistermiddag culmineerde de hitte - ruim 30 graden in de schaduw - in een hevig en langdurig onweer. In tegenstelling tot op andere plaatsen waar erg veel regen viel, bleef het in onze omgeving relatief droog. Ten gevolge van blikseminslagen ontstonden er in het noordelijke deel van Värmland in een tijdsbestek van slechts enkele uren zo'n twintig bos- en grasbranden welke gelukkig allemaal op tijd konden worden geblust. Ook de komende dagen blijft het nog extreem warm en de eerste regen van betekenis wordt pas in de loop van de volgende week verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!