dinsdag 26 augustus 2014

Bruine ringboleet

Na 's ochtends een flinke hoeveelheid eekhoorntjesbrood te hebben geplukt, vindt Nicôle het tijd om weer eens een 'nieuwe' paddenstoel uit te proberen. Haar keuze valt op de bruine ringboleet en we hoeven niet lang te zoeken voordat we daarvan een voor ons avondeten toereikende hoeveelheid hebben vergaard.


Zo ziet de bruine ringboleet er uit. Hij heeft een bruine hoed, een ring om zijn steel en is bedekt met een dikke laag plakkerig slijm.


De Zweedse naam van deze paddenstoel is smörsopp. Letterlijk vertaald betekent dat boterboleet. We hebben geen idee of dat te maken heeft met de slijmlaag die de paddenstoel bedekt. Het 'vlees' van de boterboleet heeft na het schoonmaken in elk geval een sterk op die van boter lijkende kleur.


Tijdens het schoonmaken verwijderen we het vel dat de hoed van de boleet bedekt alsmede de buisjes aan de onderkant van de hoed.


Volgens de paddenstoelengidsen is de bruine ringboleet bij uitstek geschikt om te eten. Hij krijgt drie sterren en dat is de hoogst mogelijke klassering.


Het schoonmaken van deze paddenstoelen is een tijdrovende klus en je moet niet vies zijn van kleverige handen.

 
Eindelijk liggen ze dan in de pan. De botergele stukjes zijn plakjes van de bruine ringboleet en we hebben er ook nog wat eekhoorntjesbrood aan toegevoegd.


Het eindresultaat: spätzle - een Duits-Oostenrijks deeggerecht - met een heerlijke paddenstoelensaus. Nou ja, heerlijk? De bruine ringboleet is prima te eten, maar wat ons betreft ontbreekt het deze paddenstoel een beetje aan smaak. We bakken er daarom nog snel wat blokjes spek bij en daarmee is ons paddenstoelenmaal helemaal af. Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!