woensdag 6 augustus 2014

Noodweer - vervolg

Maandag 4 augustus 2014 - Dagboekfragment
 
's Ochtends hebben we nog steeds geen stroom. Geen oppeppende koffie of thee bij het ontbijt dus, maar lauwe UHT-melk uit een pak dat we nog ergens achter in een kast hadden staan. We durven niets uit de koelkast te pakken omdat de temperatuur daarin dan alleen nog maar sneller zal oplopen. Verder maken we ons lichtelijk zorgen om de inhoud van de vriezer. Bij stroomuitval duurt het tussen de 12 en 24 uur voordat de temperatuur daarin boven nul komt en de etenswaren beginnen te ontdooien. En 12 uur zonder stroom zijn we al ruim gepasseerd.
 
Dan maken we buiten rondom het huis de balans op. We constateren geen schokkende zaken, of het moet zijn dat de aardappelplanten het geweld van de hevige regen en hagel niet hebben overleefd. We kunnen het experiment met de aardappelkast dus niet helemaal afmaken en zullen binnenkort de aardappels - zo die er zijn - moeten oogsten. De rest van de gewassen heeft wel hagelschade opgelopen, maar lijkt nog niet verloren.
 
Op de helling aan de overkant van de beek zijn enorm veel bomen gesneuveld. Zo'n 20 à 30 zijn er ontworteld of afgebroken. En dat zijn dan alleen de bomen die we direct in het zicht hebben. Dichter bij het huis staat er een tiental bomen dusdanig scheef dat ze moeten worden geveld. Op ongeveer 50 meter van het huis hangt er een deel van een afgebroken boom over de electraleiding. Het kost wat tijd en behendigheid om deze met behulp van een lange stok door middel van enkele goed geplaatste zetten van de leiding af te wippen.
 
Vervolgens gaan we met de auto op pad om wat boodschappen te doen. En terwijl we onderweg zijn, pakken donkere wolken zich samen en worden we nogmaals op een vreselijk noodweer getrakteerd.
 
Wordt vervolgd...
 

2 opmerkingen:

 1. Misschien toch tijd voor een noodaggregaat? Wij hebben een boerderij, dus een groot aggregaat om aan te sluiten op de tractor. Maar onze buren hebben deze winter een kleiner exemplaar gekocht, waar je diesel of benzine in kunt doen. Want ook bij ons valt regelmatig de stroom uit. Zeker bij extreem weer. Sterkte met het noodweer. Wij hebben geluk gehad. Maar 60 mm regen. Een dorpje op 10 km afstand had 140 mm in dezelfde tijd. Daar was het verschrikkelijk geweest. Sterkte, succes en ik ben benieuwd hoe het verder gaat bij jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Annet,

   Tijdens onze eerste jaren in Zweden werden we regelmatig door - soms lange - stroomstoringen geplaagd. We hebben toen ook zeker de aanschaf van een generator overwogen. De laatste jaren hebben we echter weinig problemen gehad en hebben we het idee om een generator aan te schaffen laten varen. Nu zijn we weer even met onze neus op de feiten gedrukt. Voor nood is er dus wat flessenwater in de voorraadkast opzij gezet en daarnaast hebben we de gasbrander weer afgestoft. Zo komen we de volgende stroomloze periode wel door en zo lang deze niet heel veel langer dan een etmaal duurt, valt de schade in de vriezer wel mee. Dank voor je goede wensen en interesse!

   Met hartelijke groet, Ben & Nicôle

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!