dinsdag 12 augustus 2014

SFI op de schop

De SFI-opleiding gaat op de schop. Volgens een vandaag te behandelen voorstel verdwijnt de opleiding Svenska för invandrare - Zweeds voor immigranten - als aparte schoolvorm en wordt deze in plaats daarvan onderdeel van komvux, het volwassenenonderwijs dat door de gemeenten wordt georganiseerd. Daarnaast wordt de opleiding ook inhoudelijk aangepast. Het is de bedoeling dat deze in haar nieuwe vorm meer op het niveau en tempo van de individuele leerling wordt afgestemd en dat het makkelijker wordt om de opleiding te combineren met andere (beroeps)opleidingen, een baan of het runnen van een eigen bedrijf.

Nu komt het nog veelvuldig voor dat immigranten zonder wat voor opleiding dan ook in hetzelfde klaslokaal dezelfde SFI-lessen krijgen als bijvoorbeeld immigranten met een middelbareschool of universitair diploma op zak. Tevens is voor deze twee nogal verschillende groepen studenten de duur van de opleiding veelal nog gelijk. Het moge duidelijk zijn dat dit voor zowel de kwaliteit van het onderwijs als voor de motivatie van de studenten niet bepaald bevorderlijk is, iets waarover we ook regelmatig Nederlandse immigranten horen klagen. In haar nieuwe vorm zal de SFI-opleiding volgens het voorstel in drie verschillende niveaus en tempo's worden gegeven. Dit zal gebeuren in gescheiden klaslokalen en de studenten zullen afhankelijk van hun kennis en vooropleiding in de voor hen meest passende groep worden ingedeeld.

Een ander manco van de huidige opleiding is dat deze vaak niet is te combineren met andere opleidingen, een baan of het runnen van een eigen bedrijf omdat de lessen overdag tijdens de normale schooluren worden gegeven. Ongeveer de helft van de gemeenten biedt geen mogelijkheid om de lessen 's avonds te volgen en ongeveer een derde van de gemeenten biedt sowieso geen enkele mogelijkheid voor deeltijdstudie. Om dit manco te ondervangen, worden de gemeenten volgens het voorstel verplicht om de lessen voortaan aan te bieden op tijden die de studenten passen.
 
Wat ons betreft is de aankomende hervorming van de SFI-opleiding een goede zaak, al is het aan de andere kant wel jammer dat allerlei komische excessen zoals wij die toen we deze opleiding van augustus 2005 tot juni 2006 volgden - en waarover we 'dankbaar' in onze boeken Naar de Noorderzon en In het Hoge Noorden schreven - dan niet meer zullen voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!