vrijdag 29 augustus 2014

Vossenbessenbrood

We halen onze Dutch oven tevoorschijn en gaan vossenbessenbrood maken. Voor het deeg hebben we de volgende ingrediënten nodig: 500 gram bloem, 100 ml melk, 150 ml lauw water, 2 eetlepels margarine, 1/2 blokje (verse) gist, 1/2 eetlepel zout, 1/2 theelepel suiker en een handvol gedroogde vossenbessen - lingon. We mengen alle ingrediënten in een beslagkom en kneden er plakvrij deeg van. De vossenbessen voegen we als laatste toe en kneden we goed door het deeg heen. Dan dekken we de kom af met vershoudfolie en laten we het deeg 3 kwartier rijzen. Vervolgens kneden we het deeg nogmaals - dit keer voorzichtig - en laten het daarna een 1/2 uur rijzen. Nu gaat het rijzen veel sneller dan de eerste keer.


Om aanbranden te voorkomen, bedekken we de binnenkant van de Dutch oven met keukenpapier. De ervaring heeft ons geleerd dat dit als je de Dutch oven boven het vuur hangt zoals wij gaan doen - je kunt hem ook in het vuur zetten en de deksel met gloeiende kooltjes bedekken - geen overbodige luxe is.


Tijd om het deeg in de Dutch oven te leggen.

 
Ziet het er nu niet al prachtig uit?


Vervolgens hangen we de pan boven het vuur.


En doet de warmte daarvan de rest. Het is een beetje experimenteren om uit te vinden hoe hoog je het vuur moet opstoken en hoe lang het brood precies moet bakken. Wordt het te heet in de Dutch oven, dan verbrandt het brood. Wordt het daarentegen niet warm genoeg, dan wil het deeg niet rijzen en blijft het deels rauw. Normaal gesproken heb je na twee keer uitproberen de slag wel te pakken. Wanneer het brood aan de onderkant bruin wordt, draaien we het om (let op dat je het deksel van de Dutch oven niet te vaak optilt, want elke keer ontsnapt er veel warmte). Het brood is klaar wanneer je er een sateprikker in kunt steken en deze er ook weer uit kunt halen zonder dat deze blijft plakken.


Uiteindelijk ziet ons brood er zo uit.


Vossenbessenbrood is zonder beleg prima te eten. Je kunt er ook een dun laagje boter op doen of ons voorbeeld volgen en er citroenmarmelade op smeren, dat laatste geeft een heerlijk frisse smaak!


Voor meer informatie over Dutch ovens - waar je naast brood ook veel andere dingen in kunt maken en die je natuurlijk niet alleen in Zweden, maar ook in Nederland (of waar dan ook) kunt gebruiken - verwijzen we graag naar de website van onze partner in buitenleven Zweden Relax.

1 opmerking:

  1. Ziet er weer heerlijk uit. Zelf ga ik het niet uitproberen. Maar wel een leuk recept om het uit te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!