vrijdag 26 september 2014

Een beetje ziek

Hierbij een korte reactie naar aanleiding van de vele reacties die we via onze Facebookpagina en de mail - uiteraard bedankt daarvoor - op de post Toch geen boerenkool van afgelopen woensdag hebben gekregen.

"Dat had ik niet verwacht van de Zweedse gezondheidszorg." Bijna alle mensen in Nederland en België waarmee we contact hebben, gaan ervan uit dat in Zweden de gezondheidszorg bijzonder goed functioneerd. We hebben geen idee hoe dat beeld ooit is onstaan en ook niet waarom het in stand blijft, maar kunnen op basis van vele ervaringen uit de eerste en tweede hand wel stellen dat dit niet helemaal klopt. Zonder een uitspraak over de kwaliteit van Zweedse gezondheidszorg in zijn geheel te willen doen, is het in elk geval zo dat deze in veel buitenstedelijke gebieden lang niet altijd de zorg biedt die je ervan zou mogen verwachten. Een van de oorzaken daarvan is een chronisch tekort aan artsen en medisch specialisten. Waardoor dat precies komt, weten we niet. Wat we wel eens horen is dat veel Zweedse artsen naar het buitenland vertrekken omdat ze daar meer kunnen verdienen. En ook dat de Zweedse artsenopleiding structureel te weinig artsen aflevert. Ten slotte zou het ook wel eens aan de werkmethodiek kunnen liggen. Om hier bij de Vårdcentral een afspraak bij de huisarts te maken, moet je vaak een stevige strijd leveren. Je dient eerst telefonisch een verpleegster van de noodzaak te overtuigen voordat je wordt ingepland en dat is voor minder mondige patiënten soms een onmogelijke opgave. Is de Zweedse gezondheidszorg dan ronduit slecht? Nee, natuurlijk niet. Maar ze is hier en daar wel een beetje ziek en soms moet je stevig in je schoenen staan om daar goed mee om te kunnen gaan.
 
"Een goede buur is beter dan...". Dat is zeker als je wat meer afgelegen woont een waarheid als een koe. Bovendien is het helaas zo dat ook 'vrienden' die niet ver weg wonen in situaties van nood bijna altijd niet thuis geven. That's life...
 
Gunnar ligt nog steeds in het ziekenhuis in Karlstad. Er is nog niet vastgesteld wat voor infectie hij heeft, maar hij lijkt goed te reageren op de antibiotica waarmee hij wordt behandeld. Gelukkig maar.

Gisteravond was het zover: de eerste boerenkool uit eigen tuin smaakte uitstekend.

8 opmerkingen:

  1. Mensen, wat laat je ons schrikken. Dacht echt dat een van jullie flink ziek was geworden.
    Na het gelezen te hebben, valt het gelukkig erg mee. Maar jammer dat je niet snel bij een huisarts terecht kunt. En dan ook nog uitleg geven wat voor probleem je hebt aan zo'n verpleegster.
    Hebben ze hier bij de assistenten van de huisartsen ook voor de gewoonte. Soms heel vervelend. Dan zeg ik ook dat ik dat graag wil bespreken met de huisarts.
    Hebben ze nog niet moeilijk over gedaan.

    En dan de boerenkool. Wat heerlijk dat jullie zo genoten hebben hiervan.
    Hoe vaak kunnen jullie hiervan eten?
    En zijn er geen dieren die het lekker oppeuzelen?
    Heb ik met een krentenboompje. Zodra er vruchtjes zijn, komen de vogels heerlijk smullen. Aan een kant jammer, maar aan de andere kant leuk om ze te zien vechten om wat voedsel.
    Maar had graag eens mijn eigen krentjes gegeven. Misschien toch nog een keer een net er overheen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, wij hebben gelukkig niets onder de leden. Wat de boerenkool betreft schat ik in dat we acht keer van onze oogst kunnen eten. Niet verkeerd als je bedenkt dat we slechts twee relatief kleine bakken met groente hadden en dat in een van die bakken een groot deel van de planten door woelmuizen om zeep is geholpen. Van andere dieren of vraatschade hebben we verder gelukkig geen last gehad :-)

      Verwijderen
    2. Had geschreven: Maar had graag eens mijn eigen krentjes gegeven.
      Maar moet zijn gegeten, natuurlijk!!

      Verwijderen
    3. Ja, dat hadden we al begrepen ;-)

      Verwijderen
  2. Daarentegen, als je eenmaal binnen bent nemen ze zoveel tijd voor je dat je je bijna schuldig gaat voelen over al die andere mensen die maar moeten wachten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. Misschien is dat ook wel een deel van het probleem. Een Nederlandse huisarts die hier enkele jaren (2006 tm 2008) heeft gewerkt, heeft ons eens verteld dat er voor elke afspraak drie kwartier werd ingepland. Geen idee of dat nu nog zo is overigens. Nu is het tempo waarin de gemiddelde huisarts in Nederland zijn patiënten afhandelt natuurlijk ook niet ideaal, maar daarentegen zou het tempo hier in sommige gevallen wel een beetje omhoog kunnen.

      Verwijderen
    2. Hier kunnen we natuurlijk wel afspreken voor een dubbele afspraak. Als je weet dat waarvoor je bij de huisarts komt, langer gaat duren, gewoon dubbele afspraak. Werkt goed hoor!

      Verwijderen
    3. Soms werkt dat hier hetzelfde, maar soms helaas ook niet...

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!