dinsdag 28 oktober 2014

Licht - noodverlichting

Vandaag het laatste deel van onze serie posts over licht in donkere tijden en dat gaat over noodverlichting bij stroomuitval. Tijdens de zomermaanden is het niet beschikken over verlichting in huis niet iets om wakker van te liggen, maar nu we onderweg zijn naar achttien uur duisternis per dag is dat een andere zaak. Midden in de winter is kunstmatig licht in huis namelijk onontbeerlijk. Niet alleen vroeg in de ochtend en 's avonds, maar vaak ook overdag. Bij stroomuitval is het dan bijzonder prettig om op de een of andere manier toch te kunnen zien wat je doet. En dat de stroom regelmatig uitvalt, is een zekerheid waarmee we tijdens onze bijna tien jaar in Zweden hebben leren leven. De laatste keer was tijdens de monsterstorm van begin augustus. Toen zaten we ruim 27 uur zonder stroom. Ook nu terwijl ik dit schrijf, kan het elk moment het licht uitgaan. Er raast namelijk een hevige storm over Värmland en door het geknipper van de verlichting wanen we ons af en toe in een spookhuis.

Terug naar de noodverlichting. We hebben daarvoor twee alternatieven. Allereerst een gaslamp die naast een flinke hoeveelheid licht ook aardig wat warmte geeft. Daarmee slaan we dus twee vliegen in één klap. Daarnaast hebben we nog een op verschillende sterktes instelbare LED-lamp die op batterijen werkt. We gebruiken daarvoor overigens gewone batterijen waarvan we er altijd voldoende in voorraad hebben. Oplaadbare batterijen hebben namelijk de vervelende eigenschap om ook als je ze niet gebruikt langzaam hun spanning te verliezen. En tijdens stroomuitval heb je nu eenmaal niets aan lege batterijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!