vrijdag 8 mei 2015

Schatzoeken - 3

Ten slotte nog een leuke wetenswaardigheid. Wat we regelmatig en ook in dit geval vinden, zijn de resten van een variant op de welbekende kakelugn. Deze variant werd echter niet omgeven door fraai - en kostbaar - tegelwerk, maar door een omhulsel van veel goedkopere metaalplaat. De geprefabriceerde delen - die een voor een op elkaar werden geplaatst - vergemakkelijkten ook het opmetselen van de stookruimte en inwendige rookkanalen. De ruimte tussen de stenen en het omhulsel werd over het algemeen met zand gevuld. Naar we ons hebben laten vertellen waren deze kachels - alhoewel een Zweedse vinding - vooral in Finland populair, maar werden ze vroeger ook in onze omgeving veel gebruikt omdat hier toen veel mensen van Finse komaf woonden.

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat schat zoeken, zo vind je nog eens wat.
    Mijn man, die een aantal jaren gewerkt en gewoond heeft in Finland, vertelde dat hij deze kachels vaak heeft gezien in (slaap)kamers. De stenen eromheen waren van speksteen. Er is (was) een speksteengroeve in Finland, dus gemakkelijk aan te komen. Speksteen houdt de warmte langer vast.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!