vrijdag 15 juli 2011

Steenoven bouwen - 1

Sinds ruim een jaar bakken we ons eigen brood. En onze zelfgebakken broden zijn niet alleen goedkoper dan die van de supermarkt, maar vele malen smakelijker bovendien. Ondanks deze dubbele winst zijn we er nog niet helemaal. Ongeveer de helft van het jaar vindt het bakproces in de oven van ons houtfornuis plaats, met steevast een superlekker brood als resultaat. Buiten het stookseizoen echter, moeten we het met een broodbakmachine doen. En de broden uit dit apparaat tippen toch niet aan die uit de oven van het houtfornuis. Het is echter geen optie om dit fornuis ook 's zomers te gaan gebruiken, want daardoor zouden we de temperatuur in huis tot ondragelijke hoogte opjagen.

Enkele maanden geleden vonden we via de boeken en website van 'wilderness dweller' Chris Czajkowski - ere wie ere toekomt - de oplossing voor dit 'probleem': een zogenaamde steenoven. Deze week zetten we het bouwproces in gang en dat zullen we komende dagen met jullie delen.


We beginnen met het zoeken van een geschikte locatie. Juist, de steenoven komt buitenshuis te staan en omdat deze met hout zal worden gestookt ligt een plek bij de houtschuur voor de hand. Er zal nog wel wat struikgewas moeten verdwijnen.


Dat deel van de klus viel wel mee. Inmiddels hebben we een mooie open plek gemaakt en de gesneuvelde struiken en boompjes afgevoerd.

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!