Over ons

Naar de Noorderzon - de hoofdpersonen

Ben Heerland

In 1962 geboren in Vlaardingen. Vanaf 1974 tot het moment van emigreren woonachtig in Castricum. Allround financieel-economisch opgeleid en in Nederland ruim 25 jaar werkzaam geweest in de accountancy en het bedrijfsleven. Vanaf 2005 werkzaam als adviseur, vertaler en auteur. Vanaf 2017 werkzaam in de zorg. Hobby's: Duitse herders, lezen, schrijven en natuur.

Nicôle Heerland

In 1971 geboren in Egmond-Binnen. Vanaf 1989 tot het moment van emigreren woonachtig in Castricum. Onder andere werkzaam geweest in de zorg en als journaliste-redactrice en tekstschrijfster. Vanaf 2005 werkzaam als vertaalster en auteur. Vanaf 2016 werkzaam in de zorg. Hobby's: Duitse herders, schrijven en natuur.

Jeanny van Louwershoeve

Geboren in 2003 en overleden in 2015. Voor ons allebei, behalve elkaar, de liefde van ons leven. Jeanny hielp ons ontsnappen aan een leven waarin we verzuimden om écht te leven en ook daarna heeft ze ons altijd de juiste weg gewezen. Onze keuze voor een ander leven, onze emigratie naar Zweden en alles wat we daarna hebben meegemaakt, hebben we aan Jeanny te danken en daar zijn we haar voor eeuwig dankbaar voor!


Sinds mei 2005 wonen we in de buurt van het gehucht Laggåsen in de gemeente Hagfors in midden-Zweden. Ons huis ligt midden in het bos van waaruit we regelmatig wilde dieren op bezoek krijgen. We brengen zoveel mogelijk van onze tijd in de buitenlucht door. Deels in de vrije natuur en deels rond ons huis waar altijd wel iets moet gebeuren aan onderhoud van erf, bos en gebouwen. We houden de schoorsteen rokende door het stoken van eigen hout en voorzien in ons levensonderhoud middels schrijf- en vertaalwerk alsmede parttime werk in de zorg. Actief consuminderen is een van de andere middelen die we gebruiken om onze begroting rond te krijgen. Ondanks het feit dat we na onze emigratie al enorm veel nieuwe dingen hebben geleerd en erg veel hebben meegemaakt, zijn we nog steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen die ons kunnen helpen om onszelf verder te ontwikkelen. Er zijn nog steeds dromen die we niet alleen koesteren, maar ook van plan zijn om te verwezenlijken. We doen dat echter wel rustig aan en stap voor stap, zodat we ook nog tijd overhouden om elke dag volop te genieten van de vrijheid en het 'Zweedserlevengevoel' die ons hier ten deel vallen.
Ons motto is: geniet van elke dag, want deze komt nooit meer terug.

In het begin van zijn jeugd weet iedereen wat zijn eigen legende is. Op die leeftijd is alles duidelijk, alles is mogelijk en niemand is bang om te dromen van alles wat hij zou willen doen in zijn leven. Maar met het verstrijken van de tijd steekt een geheimzinnige kracht de kop op, die probeert te bewijzen dat het onmogelijk is de eigen legende waar te maken...
- Paulo Coelho, De Alchemist

'Zweedserlevengevoel' - anno 2005

Hoe ziet ons leven in Zweden er uit?


Je zou natuurlijk kunnen denken dat ons leven
in Zweden alleen maar bestaat uit luieren...


en genieten van de natuur.

Niets is echter minder waar, want dan ligt er ineens
een berg hout op het erf.

Vervolgens komt er heel wat spierkracht bij kijken voordat
al dat hout netjes gehakt is en droog onderdak ligt.

Maar als het dan buiten kouder wordt...

zitten wij binnen warmpjes bij het vuur te
genieten van het 'Zweedserlevengevoel'.