zondag 9 februari 2014

Daklawine's

We zijn nog maar amper in slaap gevallen, wanneer we wakker schrikken van een harde knal. Vervolgens begint het hele huis te trillen en klinkt er een oorverdovend gerommel. Het wordt twee tellen stil en daarna klinkt er een enorme dreun. Voor we er erg in hebben, springt Jeanny in paniek bij ons in bed. Het arme dier weet niet beter en associeert het getril en de herrie met onweer waar ze zo bang voor is. Maar onweren doet het niet in de winter en ook wonen we niet in een aardbevings- of gaswinningsgebied. Nee, het is een ander verschijnsel dat de nachtelijke rust zo bruut verstoort. Iedereen die onze blog al langer volgt, weet inmiddels wel dat ik het over daklawine's heb.
 
Als gevolg van de dooi en miezerregen van de afgelopen dagen is het dikke pak sneeuw op het dak van ons huis langzaam in beweging aan het komen. En elke keer wanneer de zwaartekracht het van de wrijvingsweerstand wint, glijdt er met een enorm geraas een reusachtige plak samengeperste sneeuw naar beneden. Om vervolgens met een harde dreun op de grond terecht te komen. Wij zijn inmiddels wel gewend aan dit fenomeen, waar we elke winter minstens eenmaal mee te maken krijgen. Voor onze hond ligt dat helaas anders. Na de eerste klap wil zij het huis niet meer in totdat het hele dak sneeuwvrij is. En dat is iets wat over het algemeen zo'n twee - lange - dagen duurt.

Nog heel even en dan is het dak weer helemaal sneeuwvrij.

4 opmerkingen:

  1. Ach, arme Jeanny! Ik hoop voor haar, en jullie, dat er niet weer een dik pak sneeuw gaat vallen want dan zullen er meerdere sneeuwlawines voor komen dit jaar!
    Hebben jullie eigenlijk ook last van " Frostquakes?" Doordat het water in de grond bevriest en gaat uitzetten hoor je dan harde klappen en zie je zelfs grote scheuren ontstaan in de sneeuwlaag..... Ook heel apart!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, geen frost quakes hier gelukkig - geïnteresseerden kunnen op http://en.wikipedia.org/wiki/Cryoseism kijken voor meer informatie. Wel een ander verschijnsel dat ook scheuren geeft in de sneeuwlaag. Dat komt voor wanneer er op een hele dikke laag droge poedersneeuw een zware laag natte sneeuw en ijs komt te liggen. Op een gegeven moment zakt dan op sommige plaatsen de onderste laag onder het gewicht van de bovenste in elkaar. Je hoort dan een flinke plof - geen knal - en er ontstaan miniatuur aardverschuivingen en breuklijnen in de sneeuw.

      Verwijderen
  2. Ach, arm beessie! De schrik zit er dus weer helemaal in.
    Maar vrees dat Jeanny nog wel een paar keer de schrik van haar lezen krijgt.
    Denken jullie ook niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, wat zullen we zeggen. Gisteren is er weer een dik pak natte sneeuw gevallen en ook dat moet van het dak af...

      Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicôle

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!