zondag 14 augustus 2016

Oogsttijd

Wat hebben we zelf gedaan de afgelopen weken? Verveeld hebben we ons in elk geval niet. Integendeel, we hebben al onze vrije tijd besteed aan een combinatie van nuttige en aangename bezigheden. Centraal daarbij stonden wandelen en oogsten. Het eerste doen we het hele jaar door, maar het tweede is over het algemeen voorbehouden aan de nazomer en vroege herfst.

 
Omdat we onze moestuin braak hebben laten liggen, zijn we dit jaar wat onze oogst betreft geheel afhankelijk van Moeder Natuur en gelukkig is zij ons tot nu toe gunstig gezind geweest. Zo voorzag ze ons van kruipbramen - hjortron, frambozen, aardbeien, aalbessen en zwarte bessen. En van ongewoon veel bosaardbeien en cantharellen. Het gedeelte van de bessen- en vruchtenoogst dat we niet direct konden opeten, hebben we tot marmelade verwerkt zodat we wat dat betreft de komende tijd niets te kort zullen komen. Cantharellen vonden we zelfs in zulke hoeveelheden dat we er royaal van konden weggeven. Nu hebben we alleen nog bosbessen en appelen op ons verlanglijstje staan. Er gaat namelijk niets boven zelfgemaakte appelmoes en bosbessencompote is bij sommige wintergerechten niet te versmaden!


We zijn ook druk bezig met het uitdunnen van het bos rond om ons huis. Daar staan de bomen namelijk zo dicht op elkaar dat ze zichzelf letterlijk doodgroeien. Eerst is het kleinere spul aan de beurt en daarna zullen ook veel van de grote bomen het veld moeten ruimen, maar dat is iets wat we vooralsnog over meerdere jaren denken uit te smeren. Het hout van de gekapte bomen zal tot brandhout worden verwerkt, dus is ook dit een vorm van oogsten. Ons vervelen? Nee, dat hebben we de afgelopen tijd zeker niet gedaan en dat zullen we ook de komende tijd niet doen!

4 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dank je wel Hans. Het blijft ook heerlijk om van al die dingen te genieten ;-)

   Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicole

   Verwijderen
 2. Reizend door het uiterste noorden van Noorwegen vinden wij sinds anderhalve week ongelooflijk veel rijpe bosbessen en ze smaken heerlijk! Ook hebben we de eerste herfstkleuren zien verschijnen. Vandaag was reisdag 93.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super, geniet er maar lekker van! Heerlijk, zo'n lange reis.

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!