woensdag 7 maart 2012

Zweedse fakkel maken - 1

Afgelopen weekend maakten we een zogenaamde Zweedse fakkel. Dit is een rechtopstaand stuk boomstam waarin op ingenieuze wijze een vuurtje is gemaakt. Je kunt een Zweedse fakkel gebruiken om op te koken of om er worstjes boven te grillen. Daarnaast kun je je erbij verwarmen of hem gewoon - bij voorkeur als het donker is - als sfeerattribuut gebruiken.

Om te beginnen heb je een stuk boomstam nodig. In principe is elke soort hout goed, zolang het maar niet van een vers gekapte boom afkomstig is.


Je zet het houtblok rechtop en maakt er met de kettingzaag van boven naar beneden twee haaks op elkaar staande zaagsnedes in. Heb je een grover stuk boomstam dan wij in dit voorbeeld gebruiken, dan kun je er drie zaagsnedes - in stervorm - in maken.


Zo ziet het stuk boomstam er daarna van bovenaf uit.


Bovenop het houtblok - in het midden, boven het punt waar de zaagsnedes elkaar kruisen - maak je een hoopje van droog brandbaar materiaal (houtschilfers, takjes, schors etc.).


Nu is het moment daar om het vuur aan te steken.


Als alles meezit, heb je dan een klein vuurtje bovenop het houtblok.


Wordt vervolgd...

3 opmerkingen:

 1. Een jaar geleden 2 Zweedse fakkels voor mijn verjaardag gekregen en 1 aangestoken in september afgelopen jaar. Mooie dingen. Heb er nog een blogpost over geschreven: http://blogzweden.blogspot.com/2011/09/laatste-vakantiedag.html.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, ikzelf heb eiken houtstammen
  die een paar weken gelden gezagen zijn. Mijn vraag is hoelang moet het hout drogen voordat ze als fakkel gebruikt kunnen worden?

  Nicoline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Nicoline,

  Wij gebruiken berken en naaldhout. Als we dat 's winters - wanneer de bomen het droogst zijn - oogsten, dan moet het nog minimaal een half jaar drogen. Een jaar is eigenlijk beter.

  Eikenhout is veel harder en moet dan ook langer drogen. Om het in de kachel te stoken minimaal twee jaar. Voor het maken van een houtfakkel is een jaar misschien voldoende. Als ik jou was, dan zou ik het op een gegeven moment gewoon proberen. Als het hout makkelijk brandt, dan is het goed. En anders moet je langer wachten. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!