zaterdag 21 mei 2016

Voorjaarsexplosie

In zeer korte tijd is de natuur overgeschakeld van dor en bruin naar fris en groen. De loofbomen die amper twee weken geleden nog kaal waren, staan nu vol in blad en het verdroogde gras van vorig jaar wordt al bijna overal door het omhoog schietende nieuwe groen aan het oog onttrokken. Diverse voorjaarsbloeiers tonen al meer dan schoorvoetend hun kleurenpracht en het zal niet lang meer duren totdat alles wat nog aan de winter herinnert helemaal is verdwenen.
 
Ik heb het al vele malen eerder geschreven: als het voorjaar komt, dan is dat met een explosie. En welbeschouwd duurt het voorjaar maar kort, binnen enkele weken is de overschakeling van de winter naar de zomer volbracht.
 
Ook de dierenwereld is overgeschakeld naar een andere, op nieuw leven gerichte, modus. Zo zijn de meeste vogels al druk in de weer met het uitbroeden van hun eieren en bereiden de reeën en elanden zich voor op de komst van hun jongen die nu binnen zeer afzienbare tijd geboren zullen worden. Als onderdeel daarvan hebben de moederdieren inmiddels hun jongen van vorig jaar afgestoten en die zien we - zoals de jonge reegeit op onderstaande foto - nu tijdens onze wandelingen dan ook regelmatig nog wat onwennig alleen door het bos zwerven.

4 opmerkingen:

 1. Prachtig om te zien. En mooi op tijd want volgende week ga ik ook naar Zweden, kamperen in de natuur!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan wensen we je een hele mooie tijd toe!

   Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicole

   Verwijderen
  2. Ook wij genieten hier inmiddels volop van, sinds een week zwerven we met onze camper door Zweden. Onze reis zal ook door Noorwegen en Finland gaan, we hebben hier zes maanden voor de bumper!

   Verwijderen
  3. Prachtig, dan hebben jullie geen haast. Geniet er maar van!

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!