vrijdag 24 juni 2016

Midzomergroet

Afgelopen dinsdag vond de zomerzonnewende plaats met als gevolg dat de nachten langzaam maar zeker weer donkerder zullen worden. Voorlopig zullen we daar echter nog niet veel van merken. Zo kwam de zon vandaag om 03.40 uur op en gaat hij om 22.33 uur weer onder, hetgeen betekent dat het vanaf ongeveer kwart voor drie 's nachts tot half twaalf 's avonds licht is. De ruim vier uur durende periode tussen zonsondergang en zonsopgang is het overigens niet écht donker. De zon staat dan namelijk maar een klein stukje onder de horizon, waardoor er hooguit van schemering sprake is.
 
Ondanks het feit dat het echte midden van de zomer dus al voorbij is, wordt dit weekend in Zweden midzomer gevierd. Ergens in de jaren vijftig van de vorige eeuw is namelijk vastgesteld dat midsommardagen (midzomerdag) op de zaterdag in de periode 20 tot en met 26 juni valt. Midsommardagen is een officiële feestdag, in Zweden ook wel aangeduid als een 'rode' dag. De viering zelf vindt echter vandaag plaats, op midsommarafton (vrij vertaald midzomeravond). Net als met Pasen en Kerstmis valt het hoogtepunt van de viering dus op de 'vooravond' van de hoogtijdag zelf. Midsommarafton is overigens geen officiële feestdag, maar wordt daaraan in zo'n beetje alle wetten en regels die met arbeid te maken hebben wel gelijkgesteld zodat het voor de meeste Zweden een vrije dag is.
 
We wensen al onze lezers een fijne midzomer toe!

4 opmerkingen:

 1. Wij hebben na zes weken reizen door Zweden Midsommarafton in Jokkmok meegemaakt. Was een leuke ervaring! Momenteel staan we op Dundredtoppen met onbewolkt weer en hier gaat de zon niet meer onder. Heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Corry & Joop,

   Leuk om te horen. Hopelijk hebben jullie verduisteringsgordijnen in de camper ;-) Het uitzicht vanaf Dundret schijnt trouwens spectaculair te zijn...

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen
 2. Na ruim een maand slapen zonder duisternis zijn we hier inmiddels helemaal aan gewend. Verduistering hebben we maar de dakluiken blijven altijd vrij vanwege ventilatie waardoor het niet donker is in de camper. Heldere nachten zijn vaak te mooi om alle ramen te verduisteren.De nacht op Dundret hadden wij meerdere ramen onverduisterd, de hele nacht baadde de camper van binnen in een gouden gloed, zóóó mooi! Geslapen hebben we toch voldoende maar ook regelmatig naar buiten gekeken en naar buiten gelopen. Het uitzicht vanaf de top is bij helder weer inderdaad heel bijzonder.

  Groeten van Corrie & Joop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super, jullie zijn dus volop aan het genieten!

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!