dinsdag 4 oktober 2016

Wintervet - vervolg

Anders dan voor mij het geval is, hebben sommige diersoorten wel degelijk een voorraad wintervet nodig om de wintermaanden door te komen. Zij kunnen tijdens deze schrale periode niet rekenen op drie royale maaltijden - en dan vergeet ik de tussendoortjes nog - per dag en moeten nu het nog kan extra veel eten om een vetreserve aan te leggen waarop ze kunnen interen wanneer het voorhanden zijn van voedsel geen vanzelfsprekendheid meer is.
 
Een van deze diersoorten is de das. Deze fraai gemaskerde alleseter voedt zich een groot deel van het jaar met al het eetbaars - onder andere wormen, larven, insecten, knollen en aas - dat hij al wroetend in de grond te pakken kan krijgen. Een nagenoeg onbegrensde voedselbron die echter ontoegankelijk is wanneer de grond tijdens de winter keihard bevroren is. Om deze periode door te komen legt de das gedurende de herfst een zo groot mogelijke vetreserve aan. Aangestuurd door het afnemende daglicht en de dalende temperatuur doet het dier dan niets anders dan eten hetgeen duidelijk te zien is aan de ontelbaar vele wroetplekken die dan overal in de grond te vinden zijn.

 
Wanneer het echt koud wordt en de grond bevriest, trekt de das zich terug in zijn hol. Hij wordt inactief waardoor zijn lichaamstemperatuur en stofwisselingstempo aanzienlijk dalen. Het is geen echte winterslaap, maar een toestand dicht daar tegenaan. Het is niet ongebruikelijk dat het dier zijn inactiviteit onderbreekt als het tijdens de winter korte tijd iets warmer is om daarna als het weer kouder wordt zijn hol weer op te zoeken.
 
De das is trouwens een bijzonder proper dier. Hij poept namelijk niet zomaar in het wilde weg, maar graaft netjes een kuil waarin hij keer op keer zijn behoefte doet. Pas als de kuil helemaal vol is, gaat hij op zoek naar een nieuwe plek om zich te ontlasten waar hij wederom eerst netjes een latrine aanlegt. Op de foto hieronder kun je zo'n latrine zien. Je kunt ook duidelijk zien dat er voor de das die de latrine heeft gebruikt, drie keer iets heel anders op het menu heeft gestaan.

2 opmerkingen:

  1. Het is bij mij het zelfde, ook steeds op de zelfde plek en elke keer een andere kleur

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, met zo'n cryptische omschrijving kun je alle kanten op ;-) ;-) ;-)

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!