vrijdag 8 augustus 2014

Noodweer - finale

Maandag 4 augustus 2014 - Dagboekfragment
 
Zo krijgen we nogmaals een vreselijk noodweer over ons heen. Wat regen en hagel betreft is het net zo erg als gisteren, maar gelukkig houdt de wind dit keer minder heftig huis - bij ons tenminste... Het laatste deel van het onweer zitten we thuis uit. Nicôle zit bij Jeanny in de auto en ik volg met behulp van een vers opgeladen laptop het verloop van de storm - neerslag en bliksem via SMHI radarbild blixtar - en het aantal huishoudens met stroomuitval dat via de website van netbeheerder Fortum - even klikken op de gewenste provincie en vervolgens gemeente - live te volgen is. In minder dan een half uur tijd zie ik het aantal storingen in Värmland van net onder de 1.000 tot boven de 5.000 oplopen!
 
Aan het begin van de avond schrik ik terwijl het noodweer langzaam afneemt ineens op van het gepiep van twee alarmsignalen die door het huis klinken. De vriezer en de koelkast, we hebben dus weer stroom! De thermometer in de koelkast staat op 17 graden en die van de vriezer op 4. Een snelle controle leert dat de etenswaren onderin de vriezer en al het vlees nog stevig bevroren zijn. Alleen de cantharellen die we de afgelopen weken spaarzaam hebben geoogst, gesmoord en ingevroren, zijn weer ontdooid en dus verloren gegaan. De schade die we door het noodweer hebben opgelopen, valt uiteindelijk dus wel mee. Meer dan enkele kilo's aardappels en cantharellen schieten we er niet bij in. Verder moeten we enkele op scherp staande bomen kappen en flink wat door de storm gevelde bomen tot brandhout verwerken. Nee, het had heel veel erger gekund.
 
Tot zover het verslag van het noodweer dat afgelopen zondag en maandag over Värmland trok.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!