vrijdag 25 december 2015

Kalle Ankas jul

Terwijl het kerstfeest in Nederland nog moet beginnen, is het in Zweden alweer zo goed als voorbij. Hier valt het hoogtepunt van de viering op 24 december, julafton. Dan komt men in familiesfeer bijeen om gezamelijk van de traditionele gerechten van het Zweedse kerstbuffet te genieten. Voordat men aan tafel gaat, staat er echter iets anders op het programma. Om drie uur 's middags precies start op de Zweedse televisie namelijk de uitzending van Kalle Ankas jul, zoals de korte titel van Donald Duck en zijn vriendjes wensen je een vrolijk kerstfeest luidt.
 
Al sinds 1960 begint voor de gemiddelde Zweed de viering van Kerstmis met het kijken naar dat programma. De afgelopen twintig jaar staat Kalle Ankas jul met ruim drie tot soms wel ruim vier miljoen kijkers steevast in de top vijf van de best bekeken televisieprogramma's, waarvan meerdere malen op plaats één!
 
Kalle Ankas jul begint met de - inmiddels van politiek incorrecte beelden ontdane - cartoon Santa's workshop, een briljante kerstklassieker die je of je nu wilt of niet in een mum van tijd in kerststemming brengt. Een van mijn favoriete scene's is die waarin een van de hulpjes van de kerstman met behulp van zogeheten blokjesverf damborden maakt, bedenk het maar! Daarna volgt er een compilatie van clips uit veelal oude - maar ook enkele recente - Disneyfilms, waarvan enkele met onder andere Donald Duck in een van de hoofdrollen. Bij veel van die clips is wat ons betreft de link met Kerstmis of de kerstgedachte ver te zoeken, maar gezien de kijkcijfers kan dat de gemiddelde Zweed klaarblijkelijk niet deren. God jul!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!