maandag 14 december 2015

Voor de verandering...

Gisteren trokken we er voor de verandering - nee, het gaat écht nooit vervelen - weer eens op uit voor een lange wandeling. Het vroor stevig en daarom was alles met een dikke laag rijp bedekt.


Dat zorgde voor vele mooie plaatjes waaronder deze fraai ingepakte graspluimen.


Toen we rond half twaalf ongeveer een uur op pad waren, stond de zon eindelijk 'ruim' boven de horizon. Veel warmte gaf ze echter niet en bovendien liepen we veelal in de schaduw van heuvels en bomen.


We hoefden dus niet bang te zijn dat wij of de omgeving zouden ontdooien en dat kwam bij de verschillende moerassen die we moesten doorkruisen goed uit.


Op driekwart van de wandeling pauseerden we boven op een heuveltop om de inwendige mens te versterken. We zaten lekker in het zonnetje en genoten van het uitzicht, een lekker broodje en vooral ook van iets warms te drinken!


Daarna gingen we verder. Met inmiddels alweer bijna achter de horizon verdwenen zon in de rug...


zetten we koers richting huis. Toen we daar aankwamen was de schemering al ingevallen. Ruim een week voor de winterzonnewende is het overdag maar kort licht. De zon komt pas iets na negenen op om kort voor drieën alweer onder te gaan. Bij helder weer is het dus maximaal zo'n zes uur licht. Als het daarentegen bewolkt is, dan is er van licht nauwelijks sprake en hebben we iets wat je nog het beste als een zeven uur durende schemering kunt beschrijven!

4 opmerkingen:

 1. Mooie foto's van een heerlijke wandeling. Maar gelukkig duren dageraad en schemering hier een stuk langer dan in de Lage Landen, zodat de totale duisternis iets minder lang is. Ik hou vooral van wat wij "the blue hour" noemen : de late schemering als alles buiten een blauwe schijn krijgt, vooral als er een pak sneeuw ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, alleen zit volgens de weersverwachting die sneeuw er hier voorlopig nog niet in...

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen
 2. Een vriend-weerman uit België voorspelt ongeveer 30 cm volgend weekend...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij jullie verder naar het noorden wellicht, maar hier bij ons in midden-Zweden moeten we het nog zien. Hopen kan een mens echter altijd ;-)

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!