zaterdag 17 november 2012

Donkere tijden - vervolg

Ook op een andere manier liggen er hier in Zweden donkere tijden op de loer. Want alhoewel de financiële huishouding van de Zweedse overheid niet zoals in veel andere Europese landen door het bezuinigingsspook wordt achtervolgd, is de sterk van de export afhankelijke Zweedse economie natuurlijk niet immuun voor de gevolgen van de crisis die grote delen van de wereld teistert.

Pessimistische berichtgeving uit de rest van Europa hebben ertoe geleid dat het vertrouwen van de Zweedse consumenten is gedaald. Als gevolg daarvan worden ook hier grote aankopen nogal eens uitgesteld en is ook de huizenmarkt ten opzichte van de tijd voor de crisis behoorlijk afgekoeld.

Door de afnemende binnen- en buitenlandse vraag gaat het voor veel Zweedse bedrijven minder goed. Afslankacties zijn aan de orde van de dag, het aantal faillissementen stijgt en na een periode van daling neemt de werkeloosheid weer toe. Enkele recente voorbeelden van de ontslaggolf die over Zweden spoelt zijn: staalbedrijf SSAB ontslaat 450 personen, machineproducent Husqvarna ontslaat 300 personen en telecomgigant Ericsson ontslaat 1.550 personen. Ook de penibele situatie waarin luchtvaartmaatschappij SAS verkeert is vermeldenswaard. Dit bedrijf - voor de helft in bezit van de Zweedse, Noorse en Deense overheid - moet drastisch bezuinigen. Om te kunnen overleven moeten er bedrijfsonderdelen worden verkocht en moet er worden gesneden in het personeelsbestand. Enkele honderden banen staan op de tocht en de resterende werknemers zullen fors op hun loon en overige arbeidsvoorwaarden moeten inleveren. De onderhandelingen hierover met de vakbond zitten muurvast en morgen is de deadline. Komt er geen accoord, dan lijkt een faillissement onafwendbaar.

Ondanks dit alles is de verwachting echter nog steeds dat de Zweedse economie de komende jaren zal groeien en dat het voor de overheid geen probleem zal zijn om haar huishoudboekje sluitend te houden. En dat is iets waar veel andere landen jaloers op mogen zijn.

3 opmerkingen:

  1. Naar mijn idee heeft het toch lang geduurd voor de zogenoemde financiële klap ook Zweden lijkt te treffen. Wat betreft de huizenmarkt lijkt het mij een mooi moment voor toekomstige emigranten om een huisje op de kop te tikken, misschien tegen een nog mooier prijsje. Natuurlijk zou het wel het mooiste zijn als de Zweden zelf weer uit de 'crisis' klimmen, zonder hulp van wie dan ook. Laten we hopen dat het ze lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vergeet niet dat de Zweedse kroon, door de kapitaalvlucht van de euro naar deze veiliger geachte valuta, ten opzichte van de euro veel sterker is komen te staan. Ik heb daar al eerder over geschreven. Je krijgt nu dus veel minder kronen voor je euro's dan voorheen. Dit is niet alleen niet goed voor de Zweedse export, maar betekent ook dat emigranten en huizenkopers vanuit eurolanden hier thans minder waar voor hun geld krijgen dan voorheen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Och ja, aan de Kroon had ik niet meer gedacht. Nou ben ik ook niet zo iemand die zich daar snel door tegen zou laten houden. Toch hoop ik dat meer Nederlanders (en ook andere nationaliteiten) er hetzelfde over denken. In ieder geval wat het toerisme betreft.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!