vrijdag 16 september 2016

Jeuk!

Ze zijn er weer: de elandvliegen! En in hoeveelheden die groter zijn dan we ooit hebben meegemaakt. Voordat we naar Zweden emigreerden, hadden we nog nooit van deze insecten gehoord. Tijdens onze eerste herfst in Zweden mochten we kennis met ze maken. Toen waren het er nog niet zo veel die onze woonomgeving onveilig maakten, maar inmiddels is hun aantal enorm toegenomen en zijn deze elk jaar verder naar het noorden oprukkende insecten uitgegroeid tot een ware plaag.
 
Direct vanaf het begin vond Nicole de elandvlieg de irritantste van alle insecten waar we in Zweden van het late voorjaar tot en met de vroege herfst mee te maken hebben. Knotten, muggen, dazen en horzels vond ze af en toe ook geen pretje, maar de elandvlieg spande voor haar de kroon. Ikzelf vond dat in het begin nog wel meevallen, maar inmiddels ben ik het hardgrondig met haar eens.
 
Knotten, muggen, dazen en horzels vallen je tenminste rechtstreeks aan. Ze gaan op je zitten en als je ze niet snel genoeg van je af slaat, dan ben je de pineut. Dat is natuurlijk verre van een genot als het om honderden muggen of duizenden knotten gaat. Of om een tiental dazen dat minutenlang hardnekkig om je hoofd heen zoemt. Maar na hun aanval te hebben uitgevoerd, zijn ze weer verdwenen - jammer alleen dat er steeds weer nieuwe komen - en binnenshuis ben je in elk geval van ze af.
 
Elandvliegen nemen je echter op een veel geniepigere manier te grazen. Ze landen overal op je, ook op je kleren en in je haren. Vervolgens gaan ze op zoek naar een plek om zich te verstoppen, meestal tussen je haren of onder je kleren. Zelfs als je jezelf - of elkaar - na een wandeling grondig inspecteert, neem je er toch een flink aantal mee naar binnen. Vervolgens duurt het niet lang voordat het gekriebel begint. Tussen je haren, in je oren, onder je kleren of zelfs in je ondergoed! Elke keer weer probeer je ze dan te pakken te krijgen, hetgeen overigens nog niet meevalt omdat deze beestjes meer dan watervlug zijn. Zo ben je dan met een beetje pech urenlang bezig. Gisteren viste ik bijvoorbeeld in de loop van de avond een tiental elandvliegen uit mijn haar en onder mijn kleren vandaan. Het leuke is dat je ook daarna nog lange tijd last van imaginair gekriebel hebt. En ja, elandvliegen bijten en hun beet veroorzaakt flink wat jeuk.

7 opmerkingen:

 1. Griezelig! Ik heb er hier nog geen last van gehad. Komen ze zo noordelijk niet voor? Ik vind althans niets daarover. Wat ik wel vond is dat de echte Nederlandse naam Hertenluisvlieg is en dat ze in Nederland en België algemeen zouden zijn...??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee Hendrik, zo ver naar het noorden als jij woont komen ze volgens mij niet voor. Dat kan echter een kwestie van tijd zijn, want hier is hun aantal de laatste jaren enorm toegenomen en we treffen ze hiervandaan gezien ook steeds noordelijker aan. Maak je borst dus maar nat ;-)

   De Nederlandse naam van dit ongedierte is inderdaad hertenluisvlieg. De aantallen waarin ze in België en Nederland voorkomen, kunnen echter niet meer dan een flauwe afspiegeling van hun aanwezigheid in Scandinavië zijn.

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen
 2. Wat een vervelende diertjes! Nog niet eerder wat van gemerkt in Zweden. Hoelang blijven die lieverdjes jullie pesten? Leggen ze na een paar nachten vorst het loodje? Wij zijn op reisdag 127 nu in Finland ter hoogte van de lijn Vaasa maar hebben er hier gelukkig nog geen gezien/gevoeld.

  Vriendelijke groeten, Corrie & Joop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat kun je wel zeggen. Vestig je in Midden-Zweden in een bosrijk gebied en je komt er wel achter ;-) Kou vinden deze beestjes inderdaad niet prettig. Wanneer de nachtvorst inzet, dan is de plaag over het algemeen snel voorbij. Dag 127 al, de tijd vliegt! Zetten jullie binnenkort weer koers naar Zweden? Blijf genieten!

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen
 3. We zijn op weg van Karelië naar de westkust om daarna langs de kust noordwaarts te gaan. Vervolgens reizen we in ongeveer vijf weken zigzag door Zweden naar Malmø. En ja, dat genieten doen we elke dag, zeker met het ongelooflijk mooie weer van afgelopen week!

  Groeten, Corrie & Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had ook nog nooit van deze beestjes gehoord,totdat ik inderdaad in Zweden ging wonen. En vind ze super irritant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Net als wij dus. Voor onze emigratie naar Zweden hadden we nog nooit van de elandvlieg gehoord en wat we van hem denken moge duidelijk zijn... Tja, het leven in het Hoge Noorden bestaat niet alleen maar uit rozengeur en maneschijn ;-)

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!