maandag 5 september 2016

Seizoensverandering

Ten opzichte van een maand geleden staat de zon inmiddels veel minder hoog boven de horizon. Veel plaatsen die de afgelopen maanden een groot deel van de dag door direct zonlicht werden verwarmd, liggen nu zelfs midden op de dag in de schaduw. Het is merkbaar kouder geworden. In de zon is het nog steeds lekker warm, maar in de schaduw bijna onbehaaglijk koud. En 's nachts daalt het kwik tot slechts vlak boven het vriespunt. Ook wordt het 's ochtends steeds later licht en 's avonds steeds vroeger donker, nog even en dan bereiken we het omslagpunt waarbij het duister gaat overheersen.
 
De zomer is voorbij en de eerste zomergasten zijn hun reis naar warmer oorden begonnen. Toen we gisteren bij een van de oude boerderijen hoger op de heuvel waren, bleef het luchtruim boven ons leeg. De afgelopen maanden konden we daar steevast van de acrobatische toeren van de zwaluwen genieten, maar die tijd is nu voorbij. Wederom een duidelijke bevestiging van de seizoensverandering die heeft plaatsgevonden.
 
Vier jaar geleden beleefde ik het afscheid van de zwaluwen op een heel bijzondere manier. De dag nadat ik onderstaand stukje schreef, waren de zwaluwen vertrokken.
 
Hoog in de lucht zweven ze hun rondjes, op jacht naar insecten. Ze zijn met z'n zevenen en als je goed kijkt, dan kun je de jongen van het tweede legsel aan hun formaat duidelijk van de andere vogels onderscheiden. Vol overgave fouragerend, leggen de zwaluwen de laatste hand aan de opbouw van de vetreserves die ze nodig hebben om de op stapel staande reis naar het zuiden te kunnen volbrengen. En omdat de hoeveelheid insecten de afgelopen dagen drastisch is afgenomen, zal het niet lang meer duren voordat ze daadwerkelijk vertrekken. Ik geef het nog één of twee dagen, maar zeker niet meer.
 
Dan verandert het vliegpatroon van de vogels. Ze stoppen met in wijde lussen rondjes draaien, verliezen hoogte en lijken in de verte te verdwijnen. Ze komen echter terug, vliegen één voor één op ooghoogte voorbij, om vervolgens onder luid gekwetter de formatie te verbreken en allemaal een verschillende kant op te vliegen. Even later zweeft de hele familie weer hoog in de lucht.
 
Ik blijf verwonderd achter. Hebben de zwaluwen zojuist heel bewust afscheid van me genomen? Ik denk het wel en vrees dat ik ze hier morgen niet meer zal zien.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!